Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Subjective Geometries” – Șapte artiste contemporane, la galeria Sector 1
arantxa etcheverria, litere albastre, 2022 forex, acrilic, plexiglas

„Subjective Geometries” – Șapte artiste contemporane, la galeria Sector 1

Expoziția de grup „Subjective Geometries / Geometrii Subiective”, curatoriată de Maria Rus Bojan, critic de artă, va fi deschisă la galeria Sector 1 din cadrul Combinatului Fondului Plastic în perioada 18 noiembrie 2022 – 27 ianuarie 2023.

Analizând dinamica complexă dintre geometrie și percepție vizuală, expoziția „Geometrii Subiective” propune o incursiune în opera a șapte artiste contemporane din generații diferite a căror preocupare comună este reflecția poetică asupra configurației spațiului vizual.

Vor expune Arantxa Etcheverria, Irina Dumitrașcu Măgurean, Machteld Rullens, Mihaela Hudrea, Virginia Toma, Oana Năstăsache și Vanessa Singenzia.

Curatoarea Maria Rus Bojan, despre artistele participante în expoziție

Preocupată cu expresii vizuale și conceptuale pure, Arantxa Etcheverria (n.1975, Franța, locuiește și lucrează în București), este fascinată de formele dramatice ale arhitecturii moderniste, pe care le întâlnește în țara ei adoptivă, România.  Geometriile arhitecturale neașteptate, precum forma ferestrelor și a ușilor, unghiurile pereților abrupți, sau scările curbate, sunt transfigurate în volume sculpturale cu suprafețe tactile și compoziții picturale în care paletele restrânse de culori le atenuează „marginile dure.” Aceste reconfigurări geometrice sunt mai mult decât studii ale formelor în spațiu, ele sunt rezoluții vizuale ce sintetizează experiența spațiului poetic.

Irina Dumitrașcu Măgurean (n.1985, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) practică o fotografie care se adresează sferei non-reprezentaționalului, punând accent pe diverse experimente care surprind momente efemere într-o continuă interacțiune a luminii și a spațiului. Lucrările ei sunt compoziții geometrice minimale, în care detaliile, liniile, formele și texturile amplificate îngustează elementele existente ale realității până când acestea devin materie independentă, abstractă. Reflectând asupra intensității luminii și a percepției intangibilului, fotografiile ei Polaroid evocă nevoia unei reconcilieri poetice a neantului cu realitatea, de a deveni o situație, o stare sau chiar poezie în stare pură.

Machteld Rullens (n.1988, trăiește și lucrează la Haga) lucrează cu elemente sculpturale care fac trimiteri la istoria picturii și arhitecturii. Cutiile ei de carton pictate sunt atât câmpuri de culoare organizate în diverse forme și compoziții geometrice, precum și sculpturi tridimensionale cu texturile cele mai diverse. Aplicând pe întreaga circumferință a lucrărilor porțiuni mari de culoare care dau impresia că se topesc, plutind aparent paralel cu suprafața lucrării într-un spațiu atmosferic nedeterminat. Machteld Rullens creează un efect dramatic care sporește efectul de intimitate și monumentalitate moale a sculpturilor.

Mihaela Hudrea (n. 1989, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) înfățișează un univers aflat într-un dublu proces de contracție și de expansiune – creând abstracții picturale care par să explice modul în care tehnologia recalibrează percepția noastră despre lume. După cum ea însăși afirmă în manifestul ei artistic, „pictura abstractă cere un amestec de percepție, intuiție și cunoaștere, o doză de mirare colectivă combinată cu cercetare științifică despre locul nostru în Univers”.

Dintr-o perspectivă mai analitică, Virginia Toma (n. 1983, trăiește și lucrează în București) apelează la matematică și imagistică digitală pentru a transcrie geometrii liniare, structurate în grile obsesive „care dezvoltă procese de gândire desfășurate în mecanisme calculate ce precedă procesul artistic.” Jucându-se cu proporțiile și cantitățile, cu simetriile și noțiunile abstracte care stau la baza geometriei (cum ar fi punctul, linia, suprafața), artista dezvoltă rețele de spații generative, angajând toate elementele structurale într-un amplu dialog.

Culorile telurice echilibrează perfect suprafețele geometrice ascuțite în picturile Oanei Năstăsache (n.1991, trăiește și lucrează în Cluj). Artista extrage elemente vizuale din naturi statice sau peisaje, alimentând o fuziune a formelor abstracte cu reprezentările din natură, în compoziții ritmice, calde, ce alternează semnele gestuale cu formele geometrice. Rafinate, extrem de intuitive și sofisticate în simplitatea lor, picturile ei sunt încercări estetice de a îmblânzi aceste suprafețe contrastante, uneori agresive, prin găsirea unor soluții vizuale armonioase.

Vanessa Singenzia (n. 1990, locuiește și lucrează în Cluj-Napoca) abordează intuitiv practica ceramicii, prin diverse strategii care permit alternarea elementului sculptural cu cel conceptual. Jucându-se cu diferitele tactilități ale materialelor folosite, artista potențează expresivitatea formelor ceramice utilizând culori vii ce subliniază compozițiile și raportul de forțe. Lucrările ei, care includ atât obiecte funcționale, cât și sculpturi abstracte, sunt caracterizate de umor și caracter, și o prospețime aparte, dezvoltând un limbaj formal atrăgător susținut de soluții conceptuale și tehnice inovatoare.

Vernisajul va avea loc pe 18 noiembrie 2022, între orele 18:00-21:00. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 noiembrie 2022 – 27 ianuarie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 14:00 și 19:00, iar duminica și lunea, cu programare telefonică.

Foto: „Litere albastre”, de Arantxa Etcheverria