Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sute de lucrări Francis Bacon, donate Franței. Apropiat al artistului: „Întorc spatele către Tate pentru totdeauna”
francis bacon si barry joule, sicilia 87

Sute de lucrări Francis Bacon, donate Franței. Apropiat al artistului: „Întorc spatele către Tate pentru totdeauna”

O colecție de lucrări Francis Bacon va ajunge în Franța, și nu la Tate, după neînțelegeri între galeria britanică și unul dintre cei mai apropiați prieteni ai artistului.

Barry Joule a spus că anulează planurile de a dona colecția către britanici, pentru că Tate nu a reușit săă expună lucrări date anterior.

Joule, apropiat al lui Bacon, a spus că este atât de frustrat de faptul că Tate nu a expus lucrări ale artistului donate anterior încât abandonează ideea de a oferi galeriei alte sute de creații și obiecte.

Următoarea donație includea până la 150 de desene, 10 picturi, sute de fotografii și mai mult de 12 ore de înregistrări în care artistul discută cu Joule pe diverse teme, de la artă la sex.

Joule își dorește acum ca toate acestea să ajungă la Arhivele Naționale Franceze de la Centrul Pompidou din Paris și a început negocierile, scrie The Guardian.

„Tate și Marea Britanie vor pierde o parte din istoria artei naționale ale unuia dintre cei mai importanți pictori ai lor. Întorc spatele către Tate pentru totdeauna”, a declarat el pentru Observer.

Unul dintre cele mai generoase cadouri primite de Tate

În 2004, el a oferit Tate aproximativ 1.200 de schițe, fotografii și documente din studioul lui Bacon. Atunci, această donație – estimată la 20 de milioane de lire sterline – a fost descrisă drept unul dintre cele mai generoase cadouri primite de galerie.

Tate a transmis atunci că, în maxim trei ani, va organiza o expoziție cu cele primite și că acestea vor fi disponibile și pentru a fi împrumutate.

Joule a spus că nu a fost făcută dreptate acelei colecții și, deși anul trecut a primit o nouă scrisoare de mulțumire din partea Tate, recent a anunțat galeria că nu îi va mai dona nimic. „Reacția galeriei? Nimic”, a adăugat el.

Înregistrările cu Bacon, folosite după 12 ani de la moartea sa

Barry Joule a locuit în apropierea studioului din Londra al lui Bacon și, în 1978, s-au împrietenit, relație care a durat până la moartea artistului, în 1992.

Au petrecut împreună vacanțe și a înregistrat o serie de conversații avute cu Bacon. „El a semnat o declarație în care spunea că o pot folosi la 12 ani de la moartea lui. În multe dintre acele conversații, el filozofează, deseori cu inconfundabile comentarii”.

Joule, care trăiește acum în Franța, a remarcat dragostea lui Bacon pentru Paris, deși „spunea că nu ar putea lucra acolo pentru că sunt prea multe distracții”.

Anterior, a donat Musée Picasso din Paris aproximativ 100 de desene al lui Bacon bazate pe Picasso, iar instituția le-a expus în 2005, într-o prezentare dedicată celor doi artiști. La scurt timp, guvernul francez i-a oferit distincția Chevalier des Ordres des Arts et des Lettres.

Donația de acum include un tablou care i-a plăcut în mod special muzicianului David Bowie.

„Bowie avea o companie editorială și alegea personal ce cataloage de artă publică. A fost de acord imediat să facă un catalog pentru expoziția din 2001 a arhivei mele Bacon de la London Barbican. Bowie a ales imaginea pentru copertă. Desigur, eu și Barbican am acceptat”, a mai povestit Joule.

Reprezentanții Tate nu au comentat până în prezent, ci doar au confirmat că au primit scrisoarea din partea lui Joule și că îi vor răspunde.

Foto: Francis Bacon și Barry Joule, Sicilia 1987. Credit foto: Barry Joule