Tablou de Salvator Rosa furat de la Oxford, recuperat în România după patru ani
Un tablou de Salvator Rosa care a fost furat dintr-o galerie de artă de la Universitatea Oxford în urmă cu mai bine de patru ani a fost recuperat în România.
Poliția Română a anunțat în 19 aprilie că a recuperat tabloul și că la finalul lunii martie l-a restituit autorităților judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
„A Rocky Coast, With Soldiers Studying A Plan” (sfârșitul anilor 1640), de Salvator Rosa, a fost furat de la Christ Church Picture Gallery în 2020. Alte două opere de artă sustrase în timpul aceluiași jaf – „A Soldier on Horseback”, de Sir Anthony van Dyck, și „A Boy Drinking”, de Annibale Carracci – sunt încă dispărute. Este considerat că cele trei valorează în total 10 milioane de lire sterline.
Poliția Română a anunțat că tabloul a fost descoperit în timpul unei anchete într-un dosar de furt, tăinuire și spălare de bani. Pictura ar fi făcut obiectul unei tranzacționări pe piața neagră. „Din verificări, a reieșit că bunul ar face parte din lotul de tablouri sustrase în noaptea de 14 martie 2020 dintr-o galerie de tablouri din Oxford”. Potrivit poliției, lucrarea recuperată are o valoare estimată de 2 milioane de euro.
BBC relatează că poliția a fost contactată de un bărbat care deținea pictura de Salvator Rosa și că acesta vânduse celelalte două opere de artă în țară. Capodopera lui Van Dyck datează din aproximativ 1616, iar cea a lui Caracci din 1580. Bărbatul a ales să returneze autorităților tabloul de Rosa și a fost tratat ca martor, nu a fost arestat.
Semnificație inestimabilă
Tabloul – aflat în stare bună – a fost recuperat luna trecută de Poliția Thames Valley și de curatoarea galeriei, Jacqueline Thalmann.
Ea a declarat: „Lucrările dispărute au fost expuse publicului încă din 1768, așa că este vital să le recuperăm pentru a putea fi din nou admirate și studiate de toți. Nu numai că picturile reprezintă o parte semnificativă a colecției noastre, dar semnificația lor pentru cultura noastră britanică și europeană este inestimabilă”.
Christ Church Picture Gallery deține o colecție importantă de aproximativ 300 de picturi ale unor vechi maeștri și în jur de 2.000 de desene și 3.000 de gravuri.
Poliția Thames Valley a precizat că lucrează cu Eurojust și Europol să strângă informații suplimentare, inclusiv analize criminalistice, pentru a afla unde se află celelalte două opere de artă. Oricine are informații despre locul unde se află operele de artă dispărute este îndemnat să contacteze poliția.
Credit foto: Christ Church Picture Gallery