Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Important tablou furat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a revenit în Polonia din Japonia
madonna with child alessandro turchi

Important tablou furat de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a revenit în Polonia din Japonia

O pictură italiană neprețuită din secolul al XVI-lea, care a fost furată din Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și descoperită în Japonia, a fost returnată Poloniei, au declarat autoritățile de la Varșovia.

„Madona with child”, atribuită lui Alessandro Turchi, este cea mai recentă dintre cele 600 de opere furate pe care Polonia le-a repatriat cu succes. Peste 66.000 de așa-zise pierderi de război rămân necontabilizate. Pictura a fost predată în timpul unei ceremonii la Ambasada Poloniei din Tokyo.

Pictură din colecția aristocratului Stanislaw Kostka-Potocki

Ministrul Culturii, Piotr Glinski, a declarat reporterilor de la Varșovia că pictura barocă a fost pe lista naziștilor de 521 cele mai valoroase piese de artă pe care le-au furat când au ocupat Polonia între 1939 și 1945.

Pictura a fost identificată de experții ministerului la o licitație din Tokyo în 2022. Ea provine dintr-o colecție a aristocratului polonez din secolul al XVIII-lea Stanislaw Kostka-Potocki. În 1823, pictura a fost inclusă printre lucrările de artă aparținând unui alt aristocrat polonez, Henryk Lubomirski, în orașul Przeworsk. A fost furată în timpul războiului și a fost vândută la o licitație din New York la sfârșitul anilor 1990.

„Din ce în ce mai multe obiecte furate apar la licitații, deoarece memoria (trecutului lor) s-a estompat, iar persoanele aflate în posesia lor acum nu au cunoștințe despre artă sau nu știu de unde provine opera de artă”, a declarat  pentru Associated Press Agata Modzelewska, șefa departamentului pentru restituirea obiectelor de cultură din cadrul Ministerului.

De zeci de ani, Polonia a căutat în mod activ să repatrieze arta furată în timpul războiului de naziști și de trupele sovietice.