Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Odalisque” a lui Matisse de la Muzeul Stedelijk, restituit moștenitorilor primului proprietar
henri matisse, odalisque stedelijk museum

„Odalisque” a lui Matisse de la Muzeul Stedelijk, restituit moștenitorilor primului proprietar

Muzeul Stedelijk din Amsterdam va restitui un tablou de Henri Matisse moștenitorilor unui producător evreu de textile care a fost constrâns să vândă lucrarea în timp ce fugea de Germania nazistă.

Comitetul olandez pentru restituiri a publicat avizul său obligatoriu privind restituirea lucrării „Odalisque/ Odaliscă” (1920/21) a lui Matisse către succesorii legali ai lui Albert Stern. Organismul a concluzionat că „este suficient de plauzibil faptul că vânzarea tabloului a fost legată de măsurile luate de forțele de ocupație împotriva membrilor evrei ai populației și a apărut din dorința de autoconservare”.

Moștenitorii lui Stern au fost reprezentați de Comisia pentru Arta Jefuită în Europa. Organizația a explicat într-o declarație că investigația pe care a efectuat-o „a demonstrat în mod concludent că familia a fost supusă persecuției începând din 1933, mai întâi în Germania, unde locuia, apoi, din 1937, în Țările de Jos, unde fugise și unde a fost deposedată treptat de bunurile și mijloacele sale de trai. Membrii familiei au făcut mai multe eforturi nereușite de a scăpa și, în cele din urmă, au fost forțați să își vândă bunurile rămase pentru a încerca să supraviețuiască”, citează artnews.com.

Comisia pentru Arta Jefuită în Europa precizează că naziștii i-au luat lui Stern afacerea, clădirea, casa familiei, bunurile și majoritatea activelor, împingându-l pe el și pe familie în exil. Matisse a fost vândut Muzeului Stedelijk ca parte a ultimelor eforturi ale familiei de a părăsi Europa în 1941. „Odalisque” se află de atunci în colecția Muzeului Stedelijk, în proprietatea municipalității Amsterdam. În cele din urmă, Albert Stern și soția sa au fost deportați în diferite lagăre de concentrare. El a murit în ianuarie 1945, la Laufen, iar ea a supraviețuit și a emigrat în Regatul Unit după Al Doilea Război Mondial.

Directorul Stedelijk Museum Amsterdam, Rein Wolfs, a spus într-un comunicat de presă că au existat întrebări cu privire la proveniența picturii lui Matisse de când a publicat, în 2013, o cercetare despre lucrările din colecția sa din perioada războiului. El a numit restituirea un „pas înainte”.

Credit foto: Stedelijk Museum Amsterdam