Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Spania, gata să returneze mii de opere de artă confiscate în timpul războiului civil
joaquin sorolla, las velas museo sorolla

Spania, gata să returneze mii de opere de artă confiscate în timpul războiului civil

Spania a întocmit o listă extinsă cu opere de artă confiscate în timpul războiului civil și ulterior, astfel a rezultat că mai mult de 5.000 de obiecte au fost duse la muzeele de stat și au rămas acolo aproape un secol.

În timpul Războiului Civil Spaniol, între anii 1936 și 1939, forțele republicane au luat mii de picturi și sculpturi, precum și pe alte obiecte de valoare, pentru a le proteja de conflict. Când regimul dictatorului Francisco Franco a preluat controlul, nu le-a returnat, iar aceste obiecte, inclusiv cărți, mobilier, ceramică, ornamente liturgice și bijuterii, au ajuns în diverse muzee de stat. Regimul său a luat sfârșit în 1975, dar abia după 50 de ani Ministerul spaniol al Culturii a prezentat o listă cu mai mult de 5.000 de obiecte care fuseseră confiscate.

În prezent, artefactele se află în colecțiile a nouă instituții, printre care, la Madrid – în Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Național al Romantismului, Muzeul Național de Arte Decorative, Muzeul Național de Antropologie, Muzeul Americii și Muzeul Sorolla; la Valencia – în Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative „González Martí”; și, la Valladolid – în Muzeul Național de Sculptură. Ministerul spaniol Culturii a descoperit și o pictură păstrată în propriul sediu.

Ministrul spaniol al Culturii, Ernest Urtasun, a spus că instituția „deschide ușa” pentru returnarea acelor piese care pot fi identificate de proprietarii de drept.

Publicarea listei este o consecință a adoptării Ley de Memoria Democrática, care a intrat în vigoare în 2022 și este menită să soluționeze consecințele regimului franchist. Aceasta include prevederi care impun predarea istoriei dictaturii, anulează condamnările pentru rebeliune militară, impune exhumarea gropilor comune și cere îndepărtarea diferitelor monumente franchiste, printre altele.

Cei care cred că au un drept asupra unuia dintre cele 5.126 de artefacte pot depune o cerere la Ministerul spaniol al Culturii, care precizează că răspunsurile vor fi evaluate de la caz la caz.

Foto: „Las velas” (1915), ulei pe carton de Joaquín Sorolla păstrat la Museo Sorolla din Madrid