Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Libertatea călăuzind poporul”, de Delacroix, părăseşte Luvru pentru a fi restaurat
la liberte guidant le peuple, delacroix, musee du louvre

Tabloul „Libertatea călăuzind poporul”, de Delacroix, părăseşte Luvru pentru a fi restaurat

Tabloul „La liberté guidant le peuple/ Libertatea călăuzind poporul” de Eugène Delacroix a fost scos cu grijă de pe simeze de la Muzeul Luvru pentru lucrări de restaurare care vor dura până în primăvara anului 2024, potrivit AFP.

Femeia topless fluturând steagul albastru-alb-roșu pe o baricadă în mijlocul insurgenților în inima Parisului a fost pictată de Delacroix (1798-1863) în 1830, anul în care regele Charles al X-lea a căzut și Ludovic-Filippe I a venit la putere.

„Această alegorie pictată de Delacroix este, de asemenea, una dintre cele mai cunoscute imagini din lume. Restaurarea sa mult așteptată îi va reda toată frumusețea”, a declarat Laurence des Cars, președinta și directoarea Luvru, într-un comunicat de presă.

Inspirat de revoluția Trois Glorieuses din Franța din 1830, acest ulei pe pânză de mare format (3,25 m pe 2,60 m) este expus de obicei într-una dintre marile săli roșii ale Luvrului, alături de „La Prise de Constantinople par les Croisés” și „La mort de Sardanapale”, cele mai mari două tablouri ale lui Delacroix.

Restaurată timp de 10 luni, „Moartea lui Sardanapalus” urmează să revină la poziția sa inițială la 27 septembrie, potrivit Muzeului Luvru.

Amplă campanie de restaurare începută în 2019

Restaurarea „La liberté guidant le peuple”, care a fost pregătită îndelung în prealabil prin radiografierea și analiza pânzei, „face parte dintr-o mare campanie de restaurare care a fost lansată în 2019 pentru marile tablouri din secolul al XIX-lea”, a declarat pentru AFP Sébastien Allard, directorul Departamentului de pictură al Luvrului.

Pentru a reda strălucirea tabloului, „trebuie în special să fie îndepărtate lacurile oxidate care s-au îngălbenit și care modifică gama cromatică albastru-alb-roșu a picturii”, a precizat el.

Tabloul va fi înlocuit temporar cu tabloul care se afla chiar vizavi, „Les Femmes souliotes” de Ary Scheffer (1827).

Din 2015, peste 200 de restaurări, unele dintre ele de mare amploare, au fost efectuate de Musée du Louvre: „La Belle Ferronnière” de Leonardo da Vinci (2015), „La Mère infortunée” de Constance Mayer-Lamartinière (2022). Au fost restaurate, de asemenea, „Les Femmes d’Alger” (2022) și „Scènes des massacres de Scio’” (2020) de Eugène Delacroix, precum și „La Vénus du Pardo” de Tiţian (2016) sau „L’Inspiration du poète” de Nicolas Poussin (2019).

Foto credit: Muzeul Luvru