Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablouri de Mützner și Tonitza, cele mai mari evaluări în Licitația de Primăvară
curtezane de shimbara

Tablouri de Mützner și Tonitza, cele mai mari evaluări în Licitația de Primăvară

„Curtezane din Shimabara”, de Samuel Mützner, și „Tătăroaică cu șalvari roz”, de Nicolae Tonitza, au fost evaluate cu cele mai mari prețuri de Artmark, pentru Licitația de Primăvară.

Lucrările vor fi licitate pe 22 martie, alături de opere din peste 10 colecții istorice, unele pentru prima dată într-o licitație publică, între care și colecția istorică Constantin „Puiu” Dumitrescu, secretarul Regelui Carol al II-lea.

Lucrarea lui Mützner a fost estimată între 150.000 și 250.000 de euro.

Tayu, cele mai importante curtezane

Intitulată inițial „Tayou-San dans un jardin de Shimabara”, pictorul ne introduce în universul intim și atât de atractiv al curtezanelor. Tayu (Tayou) este denumirea oferită celor mai importante curtezane (precursoare ale celebrelor Oiran), acele femei de o grație unică, frumoase și fermecătoare.

O apariție exotică, venită din lumea artelor și a gheișelor, Teyou-San al lui Mützner este însoțită de alaiul clasic – tinerele copile, drept ucenice, de o Geiko (gheișa tipică din Kyoto) dar și de un personaj masculin, cel mai probabil responsabil să o ajute să pășească. Încălțămintea absurd de înaltă făcea imposibilă deplasarea lesne prin procesiunile orașului, încălțăminte evidențiată special de Mützner la marginea pontonului.

Pe lângă alaiul tipic, punctat cu grijă și minuțiozitate de pictor, Mützner ne mai evidențiază și interesale sale picturale din epocă.

Cireșul înflorit, realizat într-o manieră pastelată, dar senzual pictat sau iazul cu pești roșii devin interesul cromatic principal și totodată ocazia unor studii de lumină excepționale.

Opera avea să reprezinte o bornă în creația din Japonia, fiind punctată și descrisă în carnetul-jurnal al artistului din acea perioadă. Finalizată cel mai probabil în septembrie 1913 (după notațiile de la nr. 100 din carnet), Mützner rememora munca și încercările date de realizarea acestui ulei monumental, însă se declară mai mult decât mulțumit și bucuros pentru noul stil pe care îl instituia cu ocazia acestei capodopere. (Viorica Andreescu, „Pictorul Samuel Mutzner în Japonia și America”).

Tablou din colecția secretarului Regelui Carol al II-lea

tataroaica cu salvari roz

„Tătăroaică cu șalvari roz” de Nicolae Tonitza

Cea de-a doua operă prețioasă, „Tătăroaică cu șalvari roz” de Nicolae Tonitza, face parte din colecția istorică Constantin „Puiu” Dumitrescu, secretarul Regelui Carol al II-lea, și are o estimare de 80.000-150.000 de euro.

În plus, pictura de mari dimensiuni „Primăvară la Câmpina”, una dintre acele capodopere care apar rar în piața de artă, are o estimare stabilită între 70.000 și 120.000 de euro. Pânza provine din colecția bancherului englez Ernest Goodwin, cel care a fost printre primii colecționari ai operelor grigoresciene.

Toate lucrările de referință ale Licitației de Primăvară pot fi admirate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță din strada C.A. Rosetti, nr. 5, sau online pe artmak.ro. Programul expoziției: luni-duminică, între orele 10.00-20.00.

Credit foto: Artmark