„Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând”, la Muzeul Național de Artă al României
Expoziția „Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând” este găzduită de Muzeul Național de Artă al României în perioada 20 octombrie – 9 martie. Evenimentul face parte din Sezonul Cultural Polonia – România 2024-2025.
Curator este dr. Maria Anna Potocka, director al Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK).
Tadeusz Kantor (1915 – 1990) a fost unul dintre cei mai importanți artiști polonezi, cu o contribuție esențială la revoluționarea teatrului polonez și mondial, dar și cu o activitate remarcabilă, de avangardă, în domeniul artelor plastice.
Pentru prima dată în România, această expoziție va pune în lumină versatilitatea și complexitatea acestui artist prezentând direcțiile principale pe care le-a abordat ca regizor, scenograf, actor în propriile piese, autor de happening-uri, pictor și teoretician.
Vor fi expuse 25 de lucrări de pictură, asamblaje, sculpturi și decor sculptural pentru piese de teatru din colecția MOCAK și 57 de fotografii realizate în perioada 1980-1990 care documentează spectacolele sale de teatru, inclusiv portrete fotografice, oferind o perspectivă extinsă asupra acestui creator fascinant.
Evenimente conexe
Expoziția e însoțită de evenimente conexe co-organizate de Centrul pentru Documentarea Artei lui Tadeusz Kantor – Cricoteka. Astfel, în perioada 21 – 25 octombrie 2024 au loc atelierele cu titlul „Costumul în instrumentarul teatral al lui Tadeusz Kantor”, susținute de Bogdan Renczyński, actor al Teatrului Cricot 2.
În luna februarie a anului 2025, în spațiul expoziției va fi deschisă instalația artistică „Spațiul personal”, având ca fundal fotografiile costumelor pentru teatru ale lui Kantor, sub forma unor diapozitive proiectate. „Spațiul personal” va deveni un loc al întâlnirilor și atelierelor susținute pe parcursul câtorva zile de Justyna Droń, pedagog teatral și creatoarea programului educativ al Centrului Cricoteka. Participanții vor avea posibilitatea să se relaționeze individual cu costumele lui Tadeusz Kantor, să vopsească țesături, să realizeze colaje, să aplice însemne și să imprime desene.
Sunt organizate proiecții ale spectacolelor cult realizate de Kantor, de la „Clasa moartă” (1976) până la „Astăzi e ziua mea” (1991). Proiecțiile vor avea loc la MNAR în 25 octombrie, 22 noiembrie, 13 decembrie, 17 ianuarie și 21 februarie.
Vernisajul e programat în 20 octombrie, ora 16:00, la parterul Galeriei Naționale a MNAR. Expoziția este cuprinsă și în programul Festivalului Național de Teatru, care are loc la București, în diverse spații, în perioada 18 – 28 octombrie 2024.