Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Țări din Asia de Sud-Est susțin că Muzeul de Artă din Denver are încă obiecte ce le-au fost furate
denver art museum, martin building

Țări din Asia de Sud-Est susțin că Muzeul de Artă din Denver are încă obiecte ce le-au fost furate

Oficiali din Cambodgia, Thailanda și Vietnam cer returnarea unor antichități de la Muzeul de Artă din Denver (DAM), spunând că acestea au fost furate din situri de patrimoniu și temple antice din Asia de Sud-Est.

Reprezentanți guvernamentali din aceste țări au trimis scrisori muzeului în mai și iunie, prin intermediul anchetatorilor americani, cu privire la opt obiecte și la lipsa permiselor legale de export. Potrivit ziarului Denver Post, muzeul nu a răspuns.

Dintre cele opt obiecte pe care Cambodgia, Thailanda și Vietnam doresc să le primească înapoi, șase au fost donate DAM de Emma C. Bunker, cercetător în domeniul artei și fost administrator al muzeului, potrivit artnews.com. Doar unul dintre aceste obiecte, un Buddha din bronz aurit din secolul al XIX-lea, a fost însoțit de informații despre proveniență, dar Bunker a declarat că l-a cumpărat în 2012 de la comerciantul de artă londonez Jonathan Tucker. Acesta din urmă a spus reprezentanților DAM că a achiziționat Buddha dintr-o colecție privată engleză, dar nu a dat muzeului un nume sau informații de contact.

Înainte de moartea ei, în 2021, Bunker a avut o relație strânsă cu Douglas Latchford. Se crede că dealerul și colecționarul de artă a vândut obiecte jefuite mai multor muzee importante, ceea ce a dus la repatrierea a zeci de piese de către administratorii moștenirii sale, de către colecționarii care i-au fost clienți și de oficiali ai guvernului american. Tucker a fost de asemenea asociat al lui Latchford.

DAM deține încă mai mult de 200 de obiecte din colecția lui Bunker, iar țări precum Thailanda și Vietnam au solicitat returnarea lor. Printre artefacte se numără un pumnal din bronz de acum 2.000 de ani, cu o figură umană pe mâner, și un Buddha din secolul al XII-lea.

Departamentul de Securitate Internă al SUA investighează încă de anul trecut originea pieselor din Asia de Sud-Est.

„Muzeul a cooperat cu guvernul american, inclusiv prin prezentarea tuturor materialelor solicitate, și va continua să facă acest lucru pe măsură ce răspunde la solicitările guvernului în cadrul activității sale continue de asigurare a integrității colecțiilor sale”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției.

Credit foto: denverartmuseum.org