Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tate Britain a inaugurat reamenajarea celei mai mari colecții de artă britanică din lume
london,,england ,september,27,,2019:,the,facade,of,the,tate

Tate Britain a inaugurat reamenajarea celei mai mari colecții de artă britanică din lume

Galeria Tate Britain din Londra a inaugurat reamenajarea completă a celei mai mari colecții de artă britanică din lume, ce cuprinde mai mult de 800 de lucrări realizate de peste 350 de artiști și care acoperă șase secole.

Directorul muzeului, Alex Farquharson, a declarat că „dorește să arate că arta nu este făcută în vid”, citează BBC.

Galeriile de la Tate sunt încă dispuse cronologic, din anii 1500 până în zilele noastre. Dar operele sunt acum legate de momente importante din istoria socială și politică a Marii Britanii (războaie, urbanizare, migrație, revoluție).

Artă realizată de femei și încadrare în context

Tate Britain a investit în arta realizată de femei pentru a restabili echilibrul în timpurile moderne. Cele mai vechi lucrări expuse, realizate de Joan Carlile, Mary Beale și Anne Killigrew, datează din secolul al XVII-lea.

Farquharson spune că artistele au fost „marginalizate pe nedrept”. Printre cele remarcabile evidențiate în colecție se numără Emily Sargent (care a pictat alături de fratele ei mai celebru, John Singer Sargent) și Annie Swynnerton.

claude monet painting by the edge of a wood, 1885, de john singer sargent

„Claude Monet Painting by the Edge of a Wood”, 1885, de John Singer Sargent

În prezent, jumătate dintre artiștii în viață expuși la Tate Britain sunt femei și există și mai multe lucrări ale artiștilor de culoare.

Noua expunere își propune să ofere mai mult context operelor pentru a asigura „o relatare mai veridică a istoriei”, mai afirmă Farquharson. Spre exemplu, tabloul „Haymakers” al lui George Stubbs din 1785 prezintă o scenă frumoasă cu muncitori rurali. Eticheta de la Tate Britain include acum un text care amintește că astfel de imagini idealizate ale muncii „rareori descriu realitățile dure ale acesteia”.

Sălile muzeului sunt încă pline de pictori populari, de la Van Dyck, Gainsborough, Hogarth și Constable la Hockney, Rego, Bowling, Riley și, desigur, Turner.

Tate Britain a inaugurat pe 23 mai versiunea nouă a expoziției colecției sale ce poate fi vizitată gratuit. Este pentru prima dată în zece ani când colecția națională de artă britanică este prezentată într-un format nou.