Tate returnează documente de arhivă legate de Francis Bacon, evaluate la 20 de milioane de dolari
Tate returnează documente de arhivă, legate de opera şi viaţa lui Francis Bacon, evaluate la 20 de milioane de dolari, după ce specialiştii şi-au exprimat „dubii” privind aceste obiecte, informează msn.com.
Respectivele dubii sunt legate de natura şi calitatea materialelor, în mare parte documente şi schiţe atribuite artistului.
Colecţia a fost donată de un prieten apropiat al artistului, Barry Joule, şi cuprinde aproape 1.000 de obiecte, evaluate, la momentul achiziţiei, în 2004, la 20 de milioane de dolari.
Dubii susţinute
Donaţia a fost subiect de studiu pentru istoricii de artă iar rezultatul muncii lor arată că există îndoieli rezonabile privind lucrările.
Dintre cele 1.000 de obiecte donate, 800 sunt decupaje din reviste şi ziare, multe pătate cu vopsea. În această colecţie sunt cuprinse 39 de fotografii ale lui Bacon alături de prieteni, o selecţie de cărţi şi documente şi un album cu schiţe despre care cei de la Tate au spus că au un „autor necunoscut”.
Francis Bacon a murit în 1992, la vârsta de 82 de ani şi este cunoscut ca unul dintre cei mai curajoşi artişti britanici.
De altfel, Tate a găduit numeroase capodopere ale lui Bacon, de-a lungul timpului, inclusiv prima expoziţie retrospectivă dedicată artistului, în 1962.
Joule a negat acuzaţiile privind autenticitatea donaţiei sale, care a fost pusă sub semnul întrebării chiar de Francis Bacon Estate.