Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Tehnica pouring cu acrilice: 7 metode pentru începători
tehnica pouring in pictura

Tehnica pouring cu acrilice: 7 metode pentru începători

Tehnica pouring este o dovadă că arta este distractivă, dar și că poate fi accesibilă tuturor. Spontaneitatea acestei tehnici este ceea ce-i dă un farmec aparte, deoarece culorile se amestecă în mod imprevizibil și pot crea modele deosebite, care-l surprind uneori și pe artist.

Află mai multe lucruri interesante despre tehnica pouring, cum ar fi ce materiale sunt necesare pentru a picta în acest mod, dar și câteva modalități de a o pune în practică.

Ce este pouring în pictură

Tehnica pouring cu acrilice este o tehnică artistică modernă, în care vopseaua acrilică este turnată direct pe o suprafață, fără a fi aplicată cu pensula. Vopseaua se toarnă în diverse moduri și se lasă să se răspândească liber, pentru a forma modele spontane și efecte fluide și abstracte. Aparent, tehnica este simplă, însă, fără câteva noțiuni de bază, ea poate fi greu de stăpânit, influențând rezultatul final.

Prin suprapuneri sau prin modificarea grosimii vopselei, se pot crea efecte 3D și texturi  interesante. Această tehnică poate fi excelentă pentru a crea: fundaluri pentru peisaje, tablouri pline de culoare și de forme fluide, mobilier personalizat, carcase de telefon, iar prin turnarea în forme mici se pot realiza medalioane și cercei.

Istoria sa a apărut cu circa un secol în urmă. Artistul mexican David Alfaro Siqueiros, pictor și muralist, a experimentat tehnica turnării culorilor lichide pe un panou de lemn, observând comportamentul acestora. Rezultatul l-a fascinat pe Siqueiros, care a început să studieze și să experimenteze diverse tehnici și consistențe fluide, organizând și un atelier cu această tematică.

În prezent, metoda pouring este foarte populară în întreaga lume, mai ales pe rețelele de socializare. Efectele și formele create în acest mod sunt rezultatul diferențelor de densitate dintre vopsele, date de compozițiile diferite ale pigmenților. De exemplu, pigmenții metalici sunt mai grei și au o densitate mai mare decât cei vegetali sau organici. Atunci când vopselele cu densități diferite sunt turnate pe o suprafață, ele interacționează în moduri unice, creând forme și reacții care dau picturii un aspect dinamic și original.

Materiale necesare pentru pouring cu acrilice

Pentru a crea sau recrea diverse modele de pouring cu acrilice, asigură-te că ai la îndemână toate materialele necesare:

  • Vopsele acrilice – tu decizi ce culori vei folosi, însă trebuie să știi că este importantă și grosimea vopselei. O vopsea acrilică mai groasă acoperă perfect suprafața, iar vopseaua cu consistență lichidă, care curge ușor și se amestecă bine cu alte culori, este de asemenea necesară. Există și vopsele formulate special pentru pouring (perfecte pentru începători), însă poți utiliza și acrilice obișnuite, diluate cu un medium special de pouring. De asemenea, este important ca vopseaua să conțină pigmenți de calitate superioară, care oferă culori vibrante și durabile.
  • Medium pentru turnare – se adaugă în vopsea pentru a-i corecta fluiditatea, fără să afecteze culorile. Acesta îmbunătățește consistența vopselei și prelungește timpul de uscare, astfel încât să poți lucra la proiectul tău mai mult timp. Totodată, acest ingredient previne formarea crăpăturilor după ce se usucă vopseaua.
  • Pânză sau panou – pot fi de diferite dimensiuni, dar important este să aibă o suprafață întinsă și netedă, pentru a permite vopselei să se amestece. Ține cont că lucrarea poate avea o anumită greutate, în funcție de cantitatea de vopsea aplicată, astfel că pânza trebuie să nu fie foarte ușoară și să fie rezistentă. De asemenea, baza poate fi și o placă mare de faianță sau suprafețe din: lemn, sticlă, metal, plexiglas.
  • Ulei siliconic – te ajută să îmbunătățești fluiditatea specifică acestei tehnici și să creezi celule. Poți alege un ulei cu o vâscozitate scăzută sau chiar ulei de cocos.
  • Pahare de plastic – sunt utile în pictura acrilică pentru că pot fi întrebuințate în mai multe scopuri. De exemplu, pot fi folosite atât la amestecarea vopselei cu mediul de turnare, pentru a menține culorile individuale sau chiar pentru a le răsturna pe planșă.
  • Diverse accesorii: cuțite pentru pictură, torță cu gaz, uscător de păr, bețișoare, mănuși, halat, protecții pentru suprafața de lucru.

Metode pentru începători

Îți prezentăm câteva metode pe care le poți încerca în tehnica pouring, mai ales dacă ești începător:

Tehnica turnării directe

Metoda de turnare directă este printre primele care se învață și presupune turnarea vopselei pe planșă în șiruri sau în pete, după preferințe. Selectează culorile pe care le vei utiliza și toarnă-le în pahare mici de plastic, pregătindu-le cu un medium de pouring. Varsă conținutul lor, pe rând, pe planșă și privește cum se întind și se amestecă. Poți înclina planșa pentru a crea efecte sau poți utiliza un uscător de păr pentru a împrăștia culorile. Posibilitățile sunt nelimitate și sunt dictate de inspirația și creativitatea ta.

direct pouring method

Tehnica „Dirty Pour”

Această tehnică presupune combinarea mai multor culori de vopsea într-un recipient mai mare și turnarea conținutului pe o bază. Metoda generează efecte interesante și straturi de culoare. Culorile pot fi turnate individual pe câte o parte a paharului sau „împinse” una în cealaltă, pentru a crea un efect mai dramatic, înainte de a fi vărsate pe baza de lucru.

dirty pouring method

Tehnica „Flip Cup”

Această tehnică implică răsturnarea unui pahar cu vopsea (adăugată în straturi) pe o suprafață, creând amestecuri dinamice. Poți crea și celule, dacă adaugi câteva picături de silicon sau dimeticonă în vopselele colorate.

Tehnica „Swirl”

Vopseaua este turnată, de această dată, în cercuri sau spirale, după care poți folosi o scobitoare sau un alt instrument pentru a „trage” de culori și a crea efecte impresionante.

swirl method

Tehnica „Puddle Pour”

Tehnica aceasta constă în turnarea culorilor pe o suprafață ce a fost acoperită deja cu un strat de vopsea – albă sau colorată. Vei folosi câte un pahar pentru o culoare și vei turna în „băltoace” câte două picături, într-un model liniar sau aleatoriu. După ce ai creat bălțile, înclină pânza pentru a permite vopselei să curgă uniform și să se usuce bine.

Tehnica buretelui

După cum poți deduce din denumirea sa, această tehnică implică utilizarea unui burete pentru a aplica vopseaua pe o suprafață. Buretele este înmuiat în vopsea acrilică și tamponat ușor pe pânză, creând modele și efecte interesante. Poți realiza o întreagă lucrare în acest mod sau poți folosi tehnica pentru a adăuga detalii, efecte și profunzime vizuală pe zonele cu vopsea deja turnată.

Tehnica strecurătorii („Colander Pour”)

Odată ce stăpânești tehnicile anterioare, te provocăm să treci la o tehnică mai avansată, pentru care vei avea nevoie în plus de o strecurătoare, pentru a crea un efect caleidoscopic pe pânză. Vei începe cu pregătirea culorilor și turnarea lor într-un recipient. Plasează strecurătoarea în centrul pânzei și toarnă vopseaua în ea. Ridic-o apoi ușor, permițând culorilor să se scurgă și să se așeze într-un design complex, cu o diversitate de forme și nuanțe. Poți roti apoi pânza pentru a crea un efect de mișcare sau poți folosi degetele pentru a realiza diferite modele.

Concluzii

Lasă-ți imaginația să zburde și să creeze lucrări de artă vibrante, prin tehnica pouring cu acrilice. Aceasta este o formă captivantă de artă, care îi permite artistului să exploreze culorile și texturile prin turnarea vopselelor, generând lucrări unice și impresionante. Este o metodă accesibilă, care nu necesită abilități avansate de pictură, și din acest motiv este preferată atât de începători, cât și de artiști experimentați.