Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Teoria recapitulării”, la prima aniversare a The H Gallery
the h gallery, curatorial.ro

„Teoria recapitulării”, la prima aniversare a The H Gallery

Expoziția „Teoria recapitulării” a artistului Ștefan Ungureanu va marca prima aniversare a The H Gallery, începând cu 8 iunie, când va fi vernisată de la ora 19:00.

Organizată în colaborare cu galeria H’art, „Teoria recapitulării” este a 12-a expoziție personală a lui Ștefan Ungureanu. El explorează o formă artistică pe care doar a tatonat-o în trecut: lucrările de tip vanitas, cunoscute și ca memento mori.

Titlul expoziției face trimitere la o teorie cu rădăcini în lumea antică, reformulată de Ernest Haeckel la sfârșitul secolului XIX ca „legea biogenezei”, conform căreia ontogenia repetă filogenia: adică dezvoltarea embrionului unei ființe vii reia fazele dezvoltării evolutive a speciei sale. Interpretarea pe care a dat-o autorul teoriei a dus la derapaje grave, inclusiv la folosirea ei în logica ideologiei naziste. Deși invalidată din punct de vedere științific chiar de la momentul formulării ei, ecouri ale acestei teorii persistă în științele sociale sau în filosofie. Atracția ei este că oferă o rezolvare perfectă a universului, o explicație armonioasă care amintește și de ciclicitatea vieții la vechii greci. Acesta este și motorul recapitulării pe care o face aici artistul, care începe cu propria copilărie și se încheie cu cea a fiului său, într-o buclă perfectă.

Expoziția va fi deschisă până pe 10 august, de marți până sâmbătă, în intervalul 14:00 – 19:00.

Scurtă biografie Ștefan Ungureanu

Ștefan Ungureanu s-a născut în 1984, locuiește și lucrează în București. Este absolvent al Universității Naționale de Arte București. A avut expoziții personale la Düsseldorf (Atelier Am Eck), Cluj-Napoca (Invitro), Brașov (Centrul Multicultural al Universității Transilvania),
Mogoșoaia (Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Palatul Mogoșoaia, galeria CUHNIE) și București (H’Art Gallery, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, ARCUB, Cărturești Carusel) și a participat în expoziții de grup la Berlin, Moscova (Triumph Gallery), New York (Slag Gallery), Praga (Pragovka Gallery), Timișoara (Jecza Gallery).

Lucrările lui se găsesc în colecții din România și din străinătate, în expoziția permanentă de la MARe (Muzeul de Artă Recentă) și în colecția MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană).