Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Terapia prin artă – Ateliere de desen și un concurs UNHCR, la București
close up,of,female,hands,drawing,neurographic,art.,mental,health,,adult

Terapia prin artă – Ateliere de desen și un concurs UNHCR, la București

Ateliere de desen și un concurs de artă propus de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR, United Nations High Commissioner for Refugees) sunt derulate la București începând cu 28 septembrie.

Un eveniment dedicat are loc la Romexpo, organizat de Fundația Estuar, care derulează activități cu refugiații ucraineni încă din februarie 2022. De această dată, sub formă de terapie prin artă, prin intermediul a patru ateliere de desen în care psihologi și terapeuți ai fundației vor ghida și interpreta procesul creativ al persoanelor interesate să participe la concursul de desene propus de UNHCR, „Hope Away from Home / Speranța departe de casă”.

Tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani creează desene pe tema „Hope Away from Home” pentru a susține refugiații. Cele mai bune desene vor fi imprimate pe tricouri, iar câștigătorii vor primi premii speciale de la UNHCR. Lucrările pot fi atât desene manuale, dar și realizate cu ajutorul unui computer sau tabletă. Toate informațiile despre competiția globală sunt disponibile pe site-ul UNHCR.

Terapia prin artă, formă eficientă de comunicare non-verbală

Terapia prin artă, cu accent pe terapia prin desen, implică procesul de creare a desenelor pentru a ajuta indivizii să exploreze și să exprime emoții și gânduri, facilitând astfel înțelegerea mai profundă a sinelui și a relației cu propriile lor trăiri interioare. Aceasta poate fi o formă eficientă de comunicare non-verbală, adesea folosită pentru a trata probleme precum anxietatea, depresia, traumele și poate fi adaptată pentru toate vârstele.

„Folosim în programe terapia prin artă tocmai pentru că reprezintă o modalitate eficientă de a ajuta oamenii să-și exprime și să-și gestioneze emoțiile, să exploreze traumele și să dezvolte abilități de comunicare, fiind o modalitate non-verbală și creativă de a comunica și de a înțelege experiențele și traumele trecute ale refugiaților ucraineni. Pentru mulți dintre acești oameni, vorbirea despre experiențele lor poate fi extrem de dificilă și dureroasă, situație pe care o întâlnim la întâlnirile săptămânale cu ei. Prin intermediul artei, ei pot să-și exprime sentimentele și trăirile fără a se simți judecați sau constrânși de limbajul verbal”, explică Amedeea Enache, director executiv Fundația Estuar.

Până la sfârșitul lui 2023, fundația acordă sprijin psihologic pentru refugiații ucraineni printr-un proiect realizat în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Programul gândit pentru următoarea perioadă este de tip sprijin social și psihologic, în persoană, la Centrul Fundației Estuar din București și la Romexpo, intervenții sociale și terapeutice în centrele de refugiați din Capitală și intervenții terapeutice online.