Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  The Guardian: Magnaţii cripto-monedelor au dus piaţa de artă la sume-record
NFT

The Guardian: Magnaţii cripto-monedelor au dus piaţa de artă la sume-record

Noii îmbogăţiţi şi cererea mare în contextul pandemiei au făcut ca vânzările din domeniul artei să crească anul trecut, arată The Guardian.

Potrivit publicaţiei britanice, piaţa de artă a ajuns la niveluri – record în ceea ce priveşte vânzările de anul trecut. Opere create de artişti contemporani, impresionişti sau ale unor autori postbelici au fost adjudecate pentru sume totale de miliarde de dolari. O mare parte a publicului acestor tranzacţii a fost formată din cei care au câştigat averi din tranzacţii cu criptomonede sau din industriile legate de noile tehnologii.

În noiembrie, anul trecut, casele de licitaţii din New York au înregistrat încasări de peste 2,5 miliarde de dolari

Patru lucrări de Vincent van Gogh au fost vândute pentru 161 de milioane de dolari, inclusiv cele 71,4 milioane, pentru lucrarea “Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès”.

În mai, lucrarea “In This Case”, de Jean-Michel Basquiat, a fost adjudecată la 93 de milioane de dolari iar în noiembrie, 35 de lucrări din colecţia Macklowe, incluzând opere de Andy Warhol, Jackson Pollock şi Mark Rothko au avut preţuri finale de peste 676 de milioane de dolari.

Experţii spun că cererea pentru opere de artă dar şi oferta pe măsură, din 2020 au fost şi rezultatul crizei pandemice.

Licitaţiile pentru obiecte de lux organizate de Sotheby’s au înregistrat încasări de peste 1 miliard de dolari.

Mai mult, lucrarea în format NFT, “Everydays: the First 5,000 Days” de  Mike Winkelmann  (Beeple) a fost adjudecată la 69 de milioane de dolari, în primăvara anului trecut, la Christie’s.

Operele maeştrilor clasici nu au avut acelaşi succes, cu o scădere de 20% faţă de licitaţiile de acum doi ani.

Potrivit Contemporary Art Market Report din 2021, vânzările de artă au ajuns la 2,7 miliade de dolari, cu o piaţă “mai puternică, mai diversă şi mai sofsticată ca oricând”.

Specialiştii cred că acest fenomen a avut loc datorită cumpărătorilor fascinaţi de fenomenul “cripto” (opere sau monede –n.r.) , datorită cumpărătorilor de pe piaţa asiatică dar şi din cauza insecurităţii economice.

O mare parte a cumpărătorilor de artă ar fi persoane care au făcut avere de pe piaţa criptomonedelor, iar aceştia sunt “tineri şi au o viziune globală”.

În noiembrie, Sotheby’s a acceptat criptomonede în licitaţiile pentru operele lui Banksy, “Trolley Hunters” şi “Love Is in the Air”. Lucrările au fost adjudecate pentru 6,7 milioane de dolari, respectiv 8 milioane de dolari.

Tot în noiembrie, un grup a strâns peste 47 de milioane de dolari în criptomonede, pentru achiziţionarea unei copii rare a Constituţiei SUA, dar obiectul a fost adjudecat de către colecţionarul Kenneth Griffin.

Cumpărătorii din Asia au reprezentat 40% dintre cei interesaţi de achiziţia de lucrări de artă, faţă de cei din SUA (32%) sau cei din Marea Britanie (16%), arată Contemporary Art Market Report.

Dar cel mai interesant aspect remarcat de cei din piaţa de artă este că numărul clienţilor născuţi după 1980 a crescut, în 2021, cu 50% iar asta înseamnă că “această creştere nu vine doar din noi zone precum Asia, ci pare să facă loc unei nişe compacte, a noii generaţii”.