Thyssen-Bornemisza din Madrid poate păstra un Pissarro de $30 milioane furat de naziști
Museo Nacional Thyssen-Bornemisza din Madrid a primit de la un tribunal american dreptul de a păstra un tablou de Camille Pissarro furat de naziști în urmă cu mai bine de opt decenii.
Curtea de Apel din Pasadena (California) a decis, pe 9 ianuarie, că muzeul național spaniol are dreptul să păstreze uleiul pe pânză „Rue Saint-Honoré după-amiaza, efect al ploii/ Rue St Honoré, apres-midi, effet de pluie” (1897), pictat de impresionistul francez Camille Pissarro, care a fost furat de naziști de la o familie evreiască. Procesul a durat 20 de ani și a pus față în față instituția spaniolă cu moștenitorii unor refugiați evrei.
Deși decizia a fost unanimă, unul dintre judecători a declarat, într-o opinie separată, că spera ca Spania să returneze de bunăvoie operele de artă familiei, scrie The Guardian.
Pictura are o valoare estimată la 30 de milioane de dolari.
Tabloul, „cumpărat” de naziști ca o condiție a exilului
Timp de zeci de ani, tabloul, care înfățișează o stradă din Paris în timpul ploii, s-a aflat în casele familiei Cassirer din Berlin și München, după ce a fost cumpărat direct de la dealerul de artă al lui Pissarro.
În 1939, confruntată cu opresiunea nazistă, Lilly Cassirer Neubauer a fost informată că pot fi obținute vize de ieșire din țară dacă familia predă tabloul. Un evaluator ales de naziști a oferit 360 de dolari, plătiți într-un cont blocat la care familia nu a putut avea acces.
Cassirer a petrecut mulți ani căutând lucrarea, potrivit moștenitorilor săi. Ea a acceptat despăgubiri din partea guvernului german în 1958, în valoare de 13.000 de dolari, dar nu a renunțat la dreptul de a solicita returnarea tabloului.
După moartea ei, în 1962, nu au existat acte care să demonstreze că ar fi renunţat la drepturile asupra operei, în cazul în care aceasta va fi găsită.
Lucrarea de Pissarro, în Spania de 30 de ani
Tabloul a avut mai mulți proprietari înainte de a fi cumpărat de baronul Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. În 1993, a ajuns în Spania, când o fundație non-profit susținută de stat a plătit baronului 338 de milioane de dolari pentru o mare parte din colecția sa, pentru a fi instalată într-un muzeu care îi poartă numele.
În 2000, un nepot al lui Cassirer a descoperit că tabloul era expus la muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid. După ce Spania a respins cererea familiei de returnare a tabloului, a fost deschis procesul. După moartea lui, fiul său, David Cassirer, a continuat lupta în justiţie.
Curtea Federală de Apel a declarat săptămâna aceasta că legislația spaniolă – care definește proprietatea drept șase ani de posesie neîntreruptă – ar trebui să aibă prioritate atunci când se analizează problema proprietății.
Moștenitorii vor revizuirea hotărârii
Avocații familiei Cassirer au declarat că vor solicita o revizuire a hotărârii de către alți judecători.
„Familia Cassirer consideră că, mai ales în contextul amplificării astăzi a antisemitismului din această țară și din întreaga lume, trebuie să conteste insistența continuă a Spaniei de a adăposti arta furată de naziști”, a fost transmis într-un comunicat.
În Spania, decizia tribunalului a fost salutată de directorul general al muzeului. „Este o veste bună. Achiziționarea cu bună credință a acestei opere de către această instituție este ceva ce a fost demonstrat din primul moment”, a spus Evelio Acevedo.