Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tonitza și Grigorescu, cele mai mari estimări în Licitația de primăvară a Artmark
lumea circului, nicolae tonitza

Tonitza și Grigorescu, cele mai mari estimări în Licitația de primăvară a Artmark

Lucrări de Nicolae Tonitza, Auguste Rodin și Nicolae Grigorescu au primit cele mai mari estimări în Licitația de primăvară a Artmark, a cărei primă parte cuprinde 151 de loturi și va avea loc pe 29 martie.

Licitația de primăvară aduce în fața publicului și a colecționarilor capodopere semnate de mari maeștri ai artei românești, dar și colecții istorice. Printre artiști se numără Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Iosif Iser, Francisc Șirato, Oscar Han și Gheorghe Petrașcu.

Cele mai valoroase loturi

„Lumea circului” (1925), ulei pe carton de Nicolae Tonitza, este estimată la 90.000 – 160.000 de euro. Pictura, serie de trei portrete distincte ale membrilor unei familii de artiști de circ, a făcut parte din colecția inginerului Leon Laserson, iar după 1945, din colecțiile F. L. Filip, Ilie Mirea și Otilia Schaffer. Acesta este probabil singurul triptic cunoscut al lui Tonitza.

Tonitza este prezent în licitație cu alte două lucrări – „Fetița cu fundiță roz”, un portret duios de mari dimensiuni, și „Trei frați”, estimate fiecare la 70.000 – 120.000 de euro.

Nicolae Grigorescu este prezent în licitație tot cu trei lucrări: „Elisabeta Doamna în atelierul său”, „Odihnă” și „Întoarcerea de la câmp”, între care una excepțională, de importanță istorică.

elisabeta doamna în biroul său, nicolae grigorescu

„Elisabeta Doamna în biroul său”, Nicolae Grigorescu

Apariția operei „Elisabeta Doamna în atelierul său” reprezintă un eveniment în recuperarea artei românești din secolul al XIX-lea, după 75 de ani de interdicții ideologice. Opera, având un preț de pornire de 40.000 de euro, provine din colecția diplomatului Viorel Tilea, membru al marii familii transilvănene Rațiu, și ministru plenipotențiar al României la Londra între 1938 și 1940, și reprezintă varianta mai mică a operei realizate în cca. 1880 pentru viitoarea regină Elisabeta a României. În mod remarcabil, lucrul la această operă apare menționat în corespondența dintre Nicolae Grigorescu și principesa Elisabeta în anul 1879.

„Odihnă” – o reprezentare inocentă a unei pisici care se odihnește – are prețul de pornire de 15.000 de euro și provine din colecția istorică Theodor Burghele, reputat chirurg și academician, iar în anii ’70 președinte al Academiei Române. Dr. Burghele, a cărui statuie este ridicată în curtea spitalului din București care îi poartă numele, a fost n ultimii ani ai vieții sale și ministru al Sănătății, precum și medicul personal al lui Nicolae Ceaușescu.

Peisajul „Întoarcerea de la câmp”, ulei pe lemn, are un preț de pornire de 15.000 de euro.

Printre cele mai valoroase loturi se află sculptura din bronz patinat „Sărutul” (1904 – 1908), de Auguste Rodin, estimată la 80.000 – 120.000 de euro. Ea provine din colecția locotenent-colonelului Nicolae Ionescu.

„Licitația de Primăvară. Licitația aniversară nr. 500 (partea I)” va avea loc pe 29 martie, la ora 19:00, la InterContinental Athénée Palace, în Sala „Regina Maria”. Cele 151 de opere pot fi vizitate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță, din str. C.A. Rosetti nr. 5. Expoziția este deschisă de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00.