Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Top 12 muzee și galerii „must-see” în Cluj-Napoca
cluj napoca

Top 12 muzee și galerii „must-see” în Cluj-Napoca

Atracțiile turistice variate transformă Cluj-Napoca într-o destinație de neratat în România și Europa. Pe lângă Piața Unirii, parcul Cetățuia și Turnul Croitorilor, sunt multe alte locuri de vizitat în oraș, cum ar fi muzeele.

Dacă vrei să cunoști istoria acestor meleaguri, să te delectezi cu opere de artă noi sau vechi de sute de ani, citește acest articol și pătrunde în lumea muzeelor din Cluj-Napoca.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT)

La loc de cinste printre muzeele din Cluj-Napoca se află Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Cu un patrimoniu de peste 450.000 de piese, prin  activități educative interactive, restaurare de înaltă calitate și expoziții temporare inovatoare, muzeul își invită publicul să exploreze trecutul și să reflecteze asupra prezentului. Instituția găzduiește expoziții temporare cu diferite tematici și expoziții permanente precum: Lapidariul Roman, Lapidariul medieval și premodern (cu 603 piese), Zei și muritori din Egiptul Antic (care include și o mumie umană).

Contact Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Program: marți – duminică, orele 10:00-18:00;

Adresă: Constantin Daicoviciu, nr. 2, 400020 Cluj-Napoca

Locație: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Telefon: 0752.108.705

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este găzduit în Palatul Bánffy, cel mai important edificiu baroc din municipiu. Acest muzeu este unul dintre cele mai prestigioase din România, fiind recunoscut internațional prin nominalizarea la Premiul Muzeului European al Anului – EMYA, în 1997. Muzeul colecționează, conservă și expune opere de artă românească și universală, incluzând arte plastice, design, fotografie, arhitectură, film și noi forme de creație rezultate din activitatea artistică contemporană. Din patrimoniul său fac parte lucrări de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady și mulți alți artiști români, maghiari și europeni.

Contact Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Program: miercuri – duminică, orele 10:00-17:00;

Adresă: Piaţa Unirii nr. 30, 400098 Cluj-Napoca

Locație: Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Telefon: 0264.596.952, 0753.066.791

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a început să funcționeze la 1 ianuarie 1923 și este primul muzeu etnografic din România. De-a lungul unui secol de activitate, instituția a adunat zeci de mii de obiecte și fotografii ce urmăresc patrimoniul rural din regiune, prezentate în expoziții permanente și temporare. Muzeul funcționează în prezent în Palatul Reduta. O secție a acestui muzeu este Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, primul muzeu în aer liber din România, ce cuprinde gospodării rurale și instalații și ateliere țărănești.

Contact Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Program: miercuri – duminică, orele 10:00-18:00

Adresă: Memorandumului 21, 400114 Cluj-Napoca

Locație: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Telefon: 0783.005.146

Muzeul Botanic „Alexandru Borza”

Muzeul Botanic, situat în incinta Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj, este o adevărată comoară pentru pasionații de botanică. Cu un impresionant ierbar ce cuprinde 655.000 de coli din întreaga lume, acesta reprezintă o resursă științifică de neprețuit pentru studenți și cercetători. Colecțiile unice, precum cele de plante medicinale, semințe de palmieri sau produse aromatice, oferă o perspectivă fascinantă asupra diversității vegetale. Materialele sunt conservate cu grijă, fie prin presare, fie în lichide speciale, iar expozițiile ilustrează atât vegetația României, cât și formațiuni vegetale globale, de la conifere asiatice până la tufărișuri mediteraneene.

Contact Muzeul Botanic „Alexandru Borza”

Program: luni – vineri: 08:00-15:00

Adresă: Strada Republicii 42, Cluj-Napoca

Locație: Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Telefon: 0264.592.152

MINA – Museum of Immersive New Art

MINA, Museum of Immersive New Art, a inaugurat Centrul de Artă Imersivă (MINA) Cluj, cel mai mare de acest tip din Europa, cu o suprafață impresionantă de peste 4.000 mp. Vizitatorii sunt invitați să vadă proiecții 360° și instalații interactive care combină arta cu tehnologia, oferind o călătorie multisenzorială unică. MINA prezintă spectacole multimedia captivante ce explorează universul artiștilor clasici și contemporani, dar și misterele cosmosului și alte lumi fascinante.

Contact MINA Cluj

Program: miercuri – vineri: 12:00 – 21:00; sâmbătă-duminică: 10:00 – 21:00

Adresă: Strada Orăștiei, nr. 10, Cluj-Napoca

Locație: MINA Cluj

Telefon: 0771.309.799

Muzeul de Mineralogie

Muzeul de Mineralogie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj, cuprinde colecții variate de minerale, geme prelucrate și meteoriți. Muzeul deține una dintre cele mai bogate și variate  colecții de aur din România, precum și singura colecție de meteoriți din țară. Tot aici pot fi admirate și mineralele descoperite pentru prima dată în România, pietre prețioase și fine și minerale din peșterile Munților Apuseni. Un exponat vedetă al muzeului este cel mai mare fragment din meteoritul de la Mocs, cu o greutate de peste 37 kg.

Contact Muzeul de Mineralogie

Program: marți – vineri: 11:00 – 14:00

Adresă: Strada Mihail Kogălniceanu 2, 400347 Cluj-Napoca

Locație: Muzeul de Mineralogie

Telefon: 0264.405.300

Muzeul Farmaciei

Muzeul Farmaciei face parte din Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și prezintă două colecții: colecția de aparatură medicală și colecția de istoria farmaciei. Patrimoniul muzeal cuprinde peste 7.000 de piese, inclusiv bunuri rare și 200 de piese de aparatură medicală veche. Muzeul reprezintă un centru esențial pentru cercetarea istoriei farmaceutice din România, oferind spre vizitare: recipiente din diverse materiale, cărți, manuscrise și echipamente medicale.

Contact Muzeul Farmaciei

Program: marți – duminică: 10:00 – 18:00

Adresă: la parterul și subsolul Casei Hintz, Piața Unirii nr. 28, Cluj-Napoca

Locație: Muzeul Farmaciei

Telefon: 0264.593.814

Muzeul Mitropoliei Clujului

Muzeul Mitropoliei Clujului, inaugurat în 1938 și reorganizat modern în 2011, sub conducerea Mitropolitului Bartolomeu, adăpostește o bogată colecție de artă religioasă românească. Patrimoniul său include: icoane pictate pe lemn și sticlă, manuscrise, obiecte de cult, potire și tipărituri vechi, reflectând istoria și cultura Bisericii Ortodoxe din Transilvania.

Contact Muzeul Mitropoliei Clujului

Program: marți-sâmbătă: 10:00-17:00; duminică: 12:00-17:00

Adresă: Piața Avram Iancu 18, Cluj-Napoca, la demisolul Catedralei Mitropolitane

Locație: Muzeul Mitropoliei Clujului

Telefon: 0724.342.291

Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie

Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie al Universității Babeș-Bolyai are o istorie îndelungată, fiind fondat în 1919 și având în prezent peste 50.000 de eşantioane. Colecțiile muzeului includ  plante fosile, animale nevertebrate și vertebrate. Muzeul dispune de o colecție în aer liber, expusă în curtea interioară a universității, cu exponate valoroase de fosile și roci.

Contact Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie

Program: luni-vineri: 10:00-14:00

Adresă: Clădirea Centrală a Universității Babeș-Bolyai, str. M. Kogălniceanu, nr.1, Cluj-Napoca

Locație: Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie

Telefon: 0264.405.300 int. 5204

Muzeon – Povestea vecinului tău evreu

Muzeon este o experiență interactivă ce aduce la viață istoria evreilor din Cluj. Fondat în 2020, acest spațiu dedicat narativului istoric folosește ghizi audio pentru a reda povești și evenimente. Povestea familiei Lusztig servește drept fundal pentru narațiunea expoziției, oferind o perspectivă profundă asupra evoluției comunității evreiești din Cluj. Exponatele interactive, artefactele, instalațiile artistice și realitatea virtuală fac din această experiență una autentică educativă, captivantă și emoționantă pentru vizitatori.

Contact Muzeon Cluj-Napoca

Program: marți-duminică: 10:00 ‒ 18:00

Adresă: Strada Virgil Fulicea 3, Cluj-Napoca

Locație: Muzeon Cluj

Telefon: 0364.100.472, 0364.153.654

Quadro Gallery

Pasionații de artă se vor bucura să viziteze Quadro Gallery, o galerie de artă contemporană înființată în 2008, având ca scop promovarea unui patrimoniu artistic regional vast și variat, puțin cunoscut și insuficient expus. Activitatea galeriei se axează pe arta din Transilvania, dar include și o perspectivă mai largă asupra regiunii, extinzându-se la: România, Europa Centrală și de Est și Blocul Estic. Galeria a reușit să construiască un public fidel și să atragă colecționari importanți, devenind astfel un factor semnificativ de coeziune socială și dezvoltare culturală.

Contact Quadro Gallery

Program: luni-vineri: 10:00 – 18:00

Adresă: strada Napoca nr. 16, 400009 Cluj Napoca

Locație: Galeria Quadro

Telefon: 0374.067.362; 0745.341380

IAGA Contemporary Art

IAGA Contemporary Art, galerie fondată în 2014 de colecționarul Alberto Perobelli, este axată pe arta contemporană și modernă. IAGA promovează atât artiști consacrați, cât și artiști aflați la începutul carierei, oferindu-le oportunități de creștere și integrare în rețele internaționale de artă. Prin organizarea a șase expoziții anual și prin colaborările cu instituții și galerii prestigioase, IAGA contribuie activ la dinamica scenei artistice europene.

Contact IAGA Contemporary Art

Program: marți-sâmbătă: 14:00 – 18:00; duminică și luni: pe bază de programare

Adresă: Str. Cloșca nr. 9-11, Cluj-Napoca

Locație: IAGA Contemporary Art

Telefon: 0724.059.844