Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Transilvania fabuloasă, în desene și gravuri
rada nita josan, bestiar transilvanean

Transilvania fabuloasă, în desene și gravuri

Desene în peniță și gravuri care înfățișează o Transilvanie fabuloasă vor fi prezentate între 1 martie și 2 aprilie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Expoziția intitulată „Bestiar transilvănean” reunește lucrări recente semnate de Rada Niță Josan, ilustratoare și graficiană.

Sunt lucrări realizate în ultimii ani, în timpul unei rezidențe oferite de galeria Visual Kontakt. „În cadrul acesteia am realizat o serie de desene în peniță și gravuri care înfățișează o Transilvanie fabuloasă – narațiuni imaginare ale unor personaje inspirate de mitologia și de folclorul românesc, în călătoriile lor fantastice prin Transilvania medievală, punând totodată în evidență patrimoniul din satele săsești, anume bisericile fortificate”, explică artista.

Ea a urmărit să creeze o panoramă a unei Transilvanii fantastice în care există fenomene meteorologice neobișnuite, invocări și descântece, cu scopul de a negocia protecția în fața ființelor fabuloase, un loc în care întâlnim personaje călătoare, vizitatori ai cetăților săsești, străjeri, în care personaje din lucrările lui Hieronymus Bosch devin vizitatori și părtași la întâmplări bizare în diverse locuri.

Prezent este și un motiv al focului, al bisericii fortificate în flăcări, un simbol pentru patrimoniul aflat în pericol, pericol exprimat prin niște întâmplări de ordinul miraculosului, dar care, de fapt, vorbesc despre o realitate.

Personajele feminine, inspirate de țărănci ilustrate în cărți de etnografie

Expoziția își propune să familiarizeze publicul cu o parte din arhitectura medievală a acestei regiuni, dar și cu făpturi care își au rădăcinile în imaginarul popular românesc (Crasniscul, Dracii, dintre care unii țin soarele pe cer, ariciul, strigoii și moroii, descântătoare, Sânziene, Fata Pădurii), complementar cu mitul lui Dracula de care Transilvania și România sunt legate și promovate. „Menționez însă că personajele din bestiarul meu sunt interpretări, nu ilustrări ale ființelor la care fac referire și că există o anumită libertate în felul în care le imaginez”, mai spune Josan.

În același timp, expoziția este și o retrospectivă pentru gravuri și ex librisuri mai vechi, care de asemenea explorează patrimoniul cultural românesc, dar și interferențe cu cel din spațiul central-european, mai ales cu cel polonez.

„Majoritatea personajelor feminine din lucrările mele au ca punct de plecare țărănci din fotografii ce fac parte din cărți de etnografie sau albume dedicate portului popular, precum cele ale lui Denis Galloway, M. Fischer, N. Iuga, Nicolae Dunăre și Florea B. Florescu. Ele călătoresc de-a lungul Transilvaniei și împrumută trăsături ale unor ființe supranaturale. Am încercat să pun în evidență splendidele costume românești (cămașa cu altiță a fost introdusă anul trecut în patrimoniul cultural UNESCO).

Lucrările sunt însoțite de texte de folclor – pasaje din lucrări de etnologie și descântece -, care sunt un reper constant în creația lui Josan, precum cercetările de etnologie ale lui Simion Florea Marian, Tudor Pamfile, Elena Niculiță Voronca, Gh. Pavelescu, Ovidiu Bîrlea, Ion Taloș și Mihai Coman.