Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Transilvania frumuseții”, expoziție de pictură la Mogoșoaia
flavius lucacel

„Transilvania frumuseții”, expoziție de pictură la Mogoșoaia

„Transilvania frumuseții”, expoziție cu lucrări de pictură create de Flavius Lucăcel, va fi deschisă la Galeria Cuhnia a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia pe 16 noiembrie și va putea fi vizitată aici până la finalul anului.

Venrisajul expoziției curatoriate de Daniel Săuca e programat să aibă loc pe 19 noiembrie, la ora 13:00.

Gheorghe Traian Lucăcel (n. 26 august 1968, Aluniș, județul Sălaj), care semnează Flavius Lucăcel, este pictor, poet, dramaturg cu mai mult de zece volume de teatru publicate în română, engleză, franceză și maghiară, multe dintre acestea fiind premiate și puse în scenă ca spectacole de teatru ori spectacole-lectură.
A fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2015 („Singurătatea pietrelor”). Din 1998, organizează și participă la numeroase expoziții de artă personale și colective din țară și străinătate.

„Patria pictorului Flavius Lucăcel este Transilvania. O poți privi prin ferestrele sufletului. La fel cum Transilvania se arată, pe fereastră, ca zestrea femeii măritate. Transilvania e și «Fecioara despletită», «Noaptea nunții», «Zâmbetul mamei» ori «Florile bunicii». Frumusețea vieții cu rost. Amintirea femeilor care au rostuit viața satului transilvănean. Prea multe din casele din Transilvania lui Flavius Lucăcel sunt astăzi pustii. Satul copilăriei e părăsit. Mai trăiește doar în «Amintirile mamelor». Pictorul ne adună în imaginara azi «Casă de oaspeți». Aici mai trăiesc țoalele, ștergurile, tot ceea ce au lucrat vieți la rând femeile satului. Transilvania e și frumusețea acestor lucruri de mână, pe care artistul le transfigurează într-un amurg blând, precum «Silvaniile scufundate». De pe «Cărările satului» de altădată vine spre noi lumina frumuseții și a bunătății. Din Valea Vaserului până la Râpa Roșie, din Runcu Salvei până în Apuseni, din Valea Someșului până în Valea Arieșului, din Țara Silvaniei până în Țara Lăpușului”, spune curatorul Daniel Săuca, manager Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 31 decembrie 2023 și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00.