Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Traseul artistic al lui Dieter Mammel, prezentat la Timișoara
afiș dieter mammel, mnart

Traseul artistic al lui Dieter Mammel, prezentat la Timișoara

Traseul creativ al artistului german Dieter Mammel în ultimii 20 de ani va fi prezentat la Muzeul Național de Artă Timișoara sub titlul „Lifeline” începând cu 10 mai.

Expoziția care conectează Banatul cu Germania și Serbia este organizată de MNArT în colaborare cu Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm și va fi deschisă în spațiul Galeriei Ioachim Miloia din Palatul Baroc. Vernisajul va avea loc în 10 mai, la ora 18:00.

„Lifeline” reprezintă a o suta expoziție a artistul german Dieter Mammel, oferind publicului o panoramă a creațiilor sale din ultimele decenii.

Exodul și războiul, teme predilecte în arta lui Mammel

Prin operele expuse, Dieter Mammel (n. 1965) nese dezvăluie, explorând condiția umană, atât prin prisma tragediei propriei familii, modelată de evenimentele sumbre ale celui de-al Doilea Război Mondial, precum și prin ochii celor care trec prin evenimente similare în ziua de astăzi.
Bunica lui maternă s-a născut în România, la Timișoara, iar bunicul lui matern avea origini din Kacarevo (Serbia), loc de unde bunica sa a fugit în Austria în anii ‘40, împreună cu fiicele ei. Bunicul lui a fost prizonier de război mai mulți ani, iar după întoarcerea lui familia s-a mutat în Germania.
Ca neamț basarabean, tatăl lui Mammel a fugit împreună cu familia sa din Klöstnitz (Ucraina), într-o căruță trasă de cai care călătorea spre vest.

Tematica exodului și a războiului, în strânsă legătură cu istoria tumultuoasă a familiei sale, este prezentată ca un omagiu adus eforturilor și sacrificiilor acestora, evidențiind impactul tragediilor provocate de războaie asupra condiției umane.

Mammel a contribuit personal în activități de ajutorare ale semenilor săi, fapt reflectat în creația sa, preocupată cu criza umanitară a secolului al XXI-lea. În 2015, artistul aflat pe insula grecească Kos, a asistat la sosirea primelor bărci cu refugiați sirieni. Întors în Germania, el s-a alăturat copiilor din centrelede refugiați pentru a desena împreună cu ei. Astfel, a luat naștere proiectul ,,Zeig mir, woher Dukommst” (Arată-mi de unde provii).

Dieter Mammel abordează, prin șase tematici – patrie, război, refugiu, adăpost, album de familie și supraviețuire -, atât experiența traumei colective trăite de cei marcați de consecințele războiului, precum și subiecte cotidiene care indică drumul anevoios impus de procesul de vindecare al acestor traume.

Pe lângă acestea, artistul – și alți artiști importanți din colecțiile permanente ale muzeului, a căror creație se întinde din secolul al XIX-lea până în prezent – explorează tematica morții și a strădaniei ajungând într-un final la un epilog în trei dintre spațiile expoziționale.

Curatori ai expoziției deschise până în 4 august sunt Alexandru Babușciac și Astrid Beyer.