Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Trei cele mai mari prețuri de pornire în iulie la Alis
calusari, magdalena radulescu

Trei cele mai mari prețuri de pornire în iulie la Alis

Lucrări de Alexandru Bănulescu Banu, Eustațiu Stoenescu și Magdalena Rădulescu au primit cele mai mari prețuri de pornire în licitația organizată în 13 iulie de casa Alis, care cuprinde 40 de loturi de pictură și grafică.

„Nud”, ulei pe pânză din 1887 de dimensiuni medii, în ramă originală, semnat de Bănulescu Banu, este vândut de la 25.000 de lei. Artistul, care a trăit între anii 1864 și 1923, a fost un portretist de seamă al generației sale, lucrări ale lui regăsindu-se în Muzeul UNArte. În general, semnate doar cu numele Bănulescu.

alexandru bănulescu banu, nud

Nud, Alexandru Bănulescu Banu

Un alt nud, însă al unui model în atelier – așa cum e intitulată lucrarea – este semnat de Eustațiu Stoenescu (1884, Craiova – 1957, New York) și vândut pornind de la 15.000 de lei. Redarea în ulei pe carton reprezintă un bărbat care pozează unor artiști.

Eustațiu Stoenescu, artist cu o carieră internațională, spre deosebire de Bănulescu, s-a remarcat de asemenea pentru ampla galerie de portrete realizate contemporanilor săi.

modelul in atelier, eustațiu stoenescu

Modelul in atelier, Eustațiu Stoenescu

Al treilea cel mai mare preț de pornire în licitația din acest final de săptămână, de 9.000 de lei, a fost oferit uleiului pe carton „Călușari”, de Magdalena Rădulescu (1902 – 1983). În ianuarie 2025, tabloul a fost scos la vânzare începând de la 10.000 de lei, însă nu a fost adjudecat.

Magdalena Rădulescu, reprezentantă a modernismului european, excentrică și boemă, a studiat arta la München și Paris, a activat în mediul artistic parizian alături de faimoși precum Brâncuși, Chagall și Giacometti. Temele ei predilecte au fost autoportretul, lumea spectacolului și a carnavalului, dansurile românești. Artista a promovat tradițiile românești în țările în care a călătorit, dar a evocat adeseori și influențele orientale cunoscute din copilărie.

În licitația din 13 iulie sunt cuprinse și lucrări de Corneliu Baba, Camil Ressu, Vasile Grigore, Ion Sălișteanu, Alexandru Țipoia și Ștefan Popescu Ghimpați.

Fotografie principală: „Călușari”, de Magdalena Rădulescu. Credit foto: Alis

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.