Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei ediții Art Safari în 2023 – Lucrări de la National Portrait Gallery și V&A
raimundo de madrazo, aline, after a pleasurable rendezvous, c. 1870, oil on canvas

Trei ediții Art Safari în 2023 – Lucrări de la National Portrait Gallery și V&A

Organizatorii evenimentului Art Safari au anunțat că anul acesta vor organiza trei ediții. Primul sezon începe pe 10 februarie și aduce o expoziție retrospectivă a unui important modernist român – Ion Thedorescu-Sion, dar și Impresionism spaniol, laureați ai Prix Marcel Duchamp și artă contemporană românească.

Cea de-a 11-a ediție și prima din acest an va avea loc în perioada 10 februarie – 14 mai, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), din strada Lipscani 18-20.

Aici vor fi marcați 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939) și maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care Joaquin Sorolla.

Artistul român multipremiat Mircea Cantor revine la Art Safari în cadrul expoziției „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, având ca focus unul dintre cele mai prestigioase premii dedicate artei din lume, Prix Marcel Duchamp. Iar „Young Blood”, expoziție curatoriată de Mihai Zgondoiu, revine la Art Safari cu partea a doua, la cererea publicului tânăr.

Lucrări de la National Portrait Gallery și V&A

În a doua parte a anului, Art Safari va organiza două expoziții: „Love Stories”, cu lucrări din colecția National Portrait Gallery, Londra, și „Bags Inside Out”, o expoziție de genți emblematice din colecția altui muzeu londonez Victoria and Albert, care revine la Art Safari, după expoziția John Constable de anul trecut.

Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția, a transmis într-un comunicat: „După un 2022 cu două ediții ample care au deschis apetitul publicului pentru artă, în 2023 organizăm trei ediții a câte 3 luni. Devenim un muzeu al expozițiilor temporare de artă prestigioasă românească și internațională. Din 10 februarie, în Palatul Dacia-România (al Muzeului Municipiului București) vă așteaptă o călătorie prin Europa de la vest spre est. Din însorita Spanie aducem mari pictori impresioniști, apoi călătorim spre Franța, o altă țară prietenă a României, de unde aducem artă contemporană distinsă cu marele premiu Marcel Duchamp. Destinația finală a călătoriei noastre: România. Sărbătorim 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion, personalitate marcantă a artei românești interbelice. Nu îi uităm nici pe tinerii artiști care au un cuvânt de spus: Young Blood revine, la cererea publicului, cu o nouă ediție curatoriată tot de Mihai Zgondoiu”.

Țărănci în abrud ion theodorescu sion

Țărănci în Abrud, Ion Theodorescu Sion

Programul celorlalte două ediții urmează să fie anunțat.

Expoziții Art Safari #11

„Ion Theodorescu Sion. O viață de poveste”, curator dr. Elena Olariu

Ion Theodorescu Sion, care a trăit doar 57 de ani, a fost un pictor de mare succes în perioada interbelică, un artist care a avut 14 expoziții personale, care a participat la aproape toate saloanele oficiale din București și a expus alături de marii maeștri români din epocă. Ion Theodorescu-Sion este artistul care a produs senzație prin picturile sale, adevărate simfonii dedicate definirii „specificului românesc”, fiind un unionist convins și erou-militar al Primului Război Mondial, potrivit curatoarei.

„Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso

Expoziția este construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquin Sorolla, supranumit „maestru al luminii”, în contextul sărbătoririi internaționale a centenarului său, și a lui Marià Fortuny – artist versatil care s-a bucurat de mare succes internațional.

„The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin

Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume dedicate artiștilor, organizat de Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze (ADIAF). Mircea Cantor este singurul artist român care a fost distins cu Prix Marcel Duchamp. Artiștii din „The Memory Palace” deschid câmpul posibilităților și invocă povești dincolo de memorie.

„Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu

Expoziția „Young Blood 2.0” ar trebui privită cu mintea deschisă și înțeleasă pe măsură, pentru că aduce arta momentului.

Program Art Safari (10 februarie – 14 mai 2023)

Joi-duminică – 12:00-21.00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00

Bilete: tickets.artsafari.ro (în perioada expozițiilor, biletele pot fi achiziționate și direct de la intrare)

Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București

Art Safari București

Art Safari este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu.

Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă și metroul bucureștean.

Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat mai mult de 350.000 de vizitatori.

Foto: „Aline After a Pleasurable Rendezvous”, de Raimundo de Madrazo (c) Art Safari