Trend – Expozițiile în aeroporturi, porți de îmbarcare spre arta locală
Aeroporturile oferă călătorilor o idee despre arta locală, prin expoziții amplasate fie în saloanele de așteptare, fie în alte spații publice.
Dacă de regulă lucrările de artă sunt găsite în muzee, galerii, case de licitații, centre culturale și cafenele dedicate, aeroporturile au devenit, în ultimii ani, spații importante pentru expunere.
Artiștii locali devin astfel ambasadori ai culturii. Arta lor contribuie la asta, iar instituțiile de profil colaborează cu aeroporturile.
S-a întâmplat acest lucru și în cazul aeroportului Otopeni, și nu doar în contextul Art Safari, care, în primăvara lui 2021, a inaugurat Art Safari Airport Museum, primul și unicul muzeu de artă deschis într-un aeroport din România. Au fost prezentate expozițiile „Art Check-in”, „Nicolae Grogorescu” și „Destination: Art!”, cu o serie de lucrări de artă din colecții private importante.
Muzeul a urmat modelul marilor aeroporturi din lume, precum cele din Paris, San Francisco, Los Angeles, Istanbul, Amsterdam, Atena, Viena și Shanghai, care expun în terminalele lor importante exponate reprezentative pentru istoria și arta țării gazdă.
În prezent, în salonul business din aeroportul Otopeni, este amenajată expoziția cu vânzare „Grație și zbor” a artistei Maria Parascan, ce cuprinde picturi care leagă baletul de aspirația înălțimilor.
Aeroportul internațional din Viena găzduiește de asemenea o expoziție de artă în saloanele sale, iar la Instanbul, în terminalul plecări, a fost recent inaugurată ‘O’ Zero Point, de Deniz Sağdıç, cu 20 de lucrări care atrag atenția cu privire la sustenabilitate și reciclare.
Philadelphia International Airport a inaugurat un program expozițional în 1998. De atunci, periodic, aici sunt prezentate lucrări de artă.
Expozițiile în spații neconvenționale facilitează accesul publicului larg la artă, fiind considerate – și de instituțiile de profil, și de amatorii de frumos – importanți promoteri ai acesteia.