Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trivia – Arta, disciplină în cadrul Jocurilor Olimpice
corner

Trivia – Arta, disciplină în cadrul Jocurilor Olimpice

Știați că… arta era disciplină în cadrul Jocurilor Olimpice, așa cum au fost concepute de baronul Pierre de Coubertin?

Fondatorul Jocurilor Olimpice era îndrăgostit de ideea că un adevărat olimpic trebuie să fie, deopotrivă, un atlet și un artist desăvârșit.

Astfel, între 1912 și 1948, medaliile olimpice erau acordate pentru capodopere inspirate de sport la cinci categorii: arhitectură, muzică, pictură, sculptură și literatură.

Artiștii puteau înscrie mai multe lucrări și să câștige mai multe medalii.

Pictorul și artistul grafic Jean Jacoby a fost singurul artist care a câștigat două medalii de aur – în 1924, la Paris, pentru tripticul „Etude de Sport (Corner, Départ, Rugby)”, și în 1928, la Amsterdam, pentru „Rugby”. La Jocurile Olimpice din 1932 și 1936, luxemburghezul a primit câte o mențiune de onoare.

A fost renunțat la competițiile artistice jurizate deoarece artiștii erau considerați profesioniști, în timp ce era solicitat ca atleții să fie amatori. În loc, din 1956 a fost organizat Programul cultural Olimpic.

Foto: „Etude de Sport (Corner)”, de Jean Jacoby