Ziua Mondială Art Nouveau
Știați că… Ziua Mondială Art Nouveau este marcată anual pe 10 iunie, zi în care este comemorată moartea a doi arhitecți emblematici pentru această mișcare, Antoni Gaudí (1852 – 1926) și Ödön Lechner (1845 – 1914)?
Ziua Mondială Art Nouveau a fost inițiată în 2013, de Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta.
În ziua de 10 iunie, în diverse orașe europene sunt organizate evenimente cu obiectivul de a aduce în atenția publicului patrimoniul Art Nouveau. Au loc concursuri de fotografie, expoziții, tururi ghidate, concerte și ateliere.
Evenimente în 11 orașe din România
Cea de-a zecea ediție a Zilei Mondiale Art Nouveau are ca temă caligrafia.
Luna trecută, Institutul Național al Patrimoniului a lansat apelul pentru proiecte de evenimente și activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România.
Bibliotecile, muzeele, proprietarii și păstrătorii de patrimoniu Art Nouveau de orice tip și chiar librăriile și anticarii au fost invitați să scoată la lumină înscrisurile – diversitatea de grafii și caligrafii specifice Artei 1900.
Aceasta este tema recomandată pentru ediția 2022 de Réseau Art Nouveau – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o oportunitate unică de includere a instituțiilor păstrătoare de publicație veche și înscrisuri în circuitul promotorilor mișcării artistice Art Nouveau.
Până pe 20 iunie, în 11 orașe românești au loc evenimente dedicate acestei zile: București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Oradea, Brașov, Deva, Ploiești, Târgu Mureș, Reghin și Satu Mare.
Detaliile sunt disponibile pe artnouveau.patrimoniu.ro.
Art Nouveau, mişcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată
Art Nouveau este un stil şi o mişcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată manifestată preponderent la începutul secolului XX. Influența sa asupra artelor grafice – afișe și signalistică – l-au făcut mai cunoscut publicului larg. Tema din acest an va aduce în prim-plan litere și grafică, așa cum reieșeau acestea din ștanțe, plăci litografice, serigrafie și alte aparate și procedee de tipărire utilizate în epocă.
Grafica Art Nouveau este cunoscută pentru asimetria sa, elementele elaborate, rarefieri și accentuări de linii, pauzele grafice și cromatica ce alterna culori pastelate cu accentele puternice. Literele create de artiștii epocii erau la început alungite, împodobite de elemente curbilinii de factură vegetală sau florală. Ulterior au fost stilizate spre elemente geometrice, în concordanță cu evoluția stilului.