Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Turnip Prize recompensează de 25 de ani arta ieftină pentru care nu s-a depus efort
panda mick, foto trevor prideaux

Turnip Prize recompensează de 25 de ani arta ieftină pentru care nu s-a depus efort

Turnip Prize, distincție acordată ironic pentru arta ieftină realizată fără efort, a intrat în al 25-lea an de existență. Înscrierile au început și pot fi făcute până pe 21 noiembrie, iar câștigătorul din acest an va fi anunțat pe 6 decembrie.

Concursul, organizat în Somerset, primește aplicații din întreaga lume, dar cele care prezintă „prea mult efort” sunt imediat descalificate.

O expoziție cu 16 lucări foste câștigătoare și participanți remarcabili are loc la New Inn, Wedmore.

Multe lucrări participante au ca titlu jocuri de cuvinte. „Panda Mick (A panda called Mick (Pandemic))”, spre exemplu, a fost câștigătorul din 2021.

Premiul, inspirat de o lucrare controversată nominalizată la Turner Prize

Organizatorul concursului, Trevor Prideaux, a declarat pentru BBC: „Nu încetează să mă mire câte înscrieri primim în fiecare an. Nu m-am așteptat vreodată ca premiul să aibă o viață atât de îndelungată, dar oamenii vor un Turnip (nap, n.r.) și vor această recunoaștere”.

Premiul Turnip a fost acordat prima dată în 1999, când lucrarea „My Bed” a artistei Tracey Emin a fost nominalizată pentru prestigiosul premiu Turner. Lucrarea lui Emin a fost vândută lui Charles Saatchi pentru 150.000 de lire sterline și a fost ulterior adjudecată la Christie’s contra sumei de 2,5 milioane de lire sterline.

Lucrarea de artă modernă s-a dovedit a fi controversată – un instantaneu al patului ei în timpul unei stări depresive acoperit de gunoaie, alcool și pete -, iar Prideaux s-a inspirat din acest lucru pentru a crea propriul său premiu pentru arta ridicolă.

Anul trecut, artistul Lie Instate a fost premiat pentru lucrarea „Cue Jumpers” – un tac de biliard cu două pulovere mici atașate.

Trevor Prideaux a spus atunci: „Sunt încântat de lipsa de efort depus pentru a crea această lucrare. Evenimentul din acest an a atras 69 de lucrări, este fantastic că Lie Instate a câștigat, are în mod clar ceea ce este necesar pentru a fi recunoscut în cercurile de artă modernă și va fi amintit în istoria artei în cel mai scurt timp”.

cue jumpers, lie instate

Cue Jumpers, Lie Instate

Credit foto: Trevor Prideaux / Turnip Prize