Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un altar aztec construit în secret a fost descoperit în Mexico City
Altar, Mexico City

Un altar aztec construit în secret a fost descoperit în Mexico City

Potrivit specialiştilor, acesta ar fi fost ridicat la zeci de ani după ce spaniolii au cucerit capitala imperiului aztec, Tenochtitlán,  în 1521.

Localizat în curtea unei case aztece, altarul avea un vas cu cenuşă umană şi era folosit pentru a aduce omagiu morţilor, arată Smithsonian Magazine, care citează BBC.

Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic a anunţat descoperirea aceasta în noiembrie, după studii care au durat trei luni. Datat estimativ între 1521 şi 1610, altarul a fost realizat de locatari pentru un ritual care să marcheze “finalul ciclului vieţilor şi civilizaţiei lor”.

Acesta era îngropat la patru metri sub Piaţa Garibaldi, un spaţiu care în prezent găzduieşte mai multe festivaluri.

Săpăturile au mai scos la suprafaţă obiecte cotidine, precum instrumente muzicale şi ruinele unei bucătării. Natura sacră a altarului din curtea casei este demonstrată şi de o cană în care era ţinută băutura fermentată numită pulque, despre care se credea că are efecte legate de misticism şi de 13 vase folosite la arderea substanţelor  folosite în ritualul religios.

Acestea din urmă erau aranjate după un tipar anume, creat conform credinţei aztece că există 13 niveluri ale raiului, deasupra pământului.

Descoperirea arheologică  a fost făcută la 500 de ani de la căderea imperiului aztec

Atunci, conchistadorul Hernán Cortés şi o mică armată de spanioli s-au alăturat populaţiei indigene care se simţea oprimată de azteci. Epidemia de variolă adusă de străini a contribuit, de asemenea, la căderea imperiului. Peste jumătate dintre cei 300.000 de locuitori au murit până când spaniolii au ajuns în capitală.

Ulterior, cuceritorii au făcut presiuni să înlocuiască practicile indigene cu cele creştine şi să îi apropie pe locuitori de cultura lor.

Dar mai multe studii arată că, în ciuda acestor presiuni, populaţia locală a păstrat diverse aspecte ale vechii culturii timp de secole.

Credit foto: Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic via Smithsonian Magazine