Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un angajat Deutsches Museum a furat patru tablouri și a vândut o parte din ele prin case de licitații
german,museum,or,deutsches,museum,in,munich,,germany,,the,world's

Un angajat Deutsches Museum a furat patru tablouri și a vândut o parte din ele prin case de licitații

Un angajat al Deutsches Museum a furat patru tablouri și a vândut o parte din ele prin case de licitații, fiind recent condamnat la închisoare de un tribunal din München.

Bărbatul în vârstă de 30 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit – din cauza legilor germane privind confidențialitatea – a primit 1 an și 9 luni de închisoare și este obligat să plătească daune de mai mult de 60.000 de euro, potrivit artnews.com.

Tribunalul a declarat că el a primit o sentință mai blândă pentru că nu avea antecedente, pentru că și-a exprimat regretul că a comis fapta și pentru că furturile au avut loc cu mai mulți ani în urmă.

Original înlocuit de un fals stângace

Cele patru tablouri furate din depozitul muzeului de artă și știință din München erau „Das Märchen vom Froschkönig” (Povestea regelui broască, n.r.), de Franz von Stuck, „Die Weinprüfung” (Degustarea vinului, n.r.), de Eduard von Grützner, „Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge” (Două fete care adună lemne în munți, n.r.), de Franz von Defregger, și „Dirndl”, de Franz Defregger.

Lucrarea lui von Stuck a fost înlocuită cu o copie, iar originalul a fost vândut unei galerii elvețiene pentru 70.000 de euro, prin intermediul casei de licitații Ketterer Kunst din München. Pierderea acestuia a fost descoperită după ce un cercetător a observat că tabloul era „o copie destul de stângace”, în ciuda faptului că se afla în rama potrivită, a declarat Sabine Pelgjer, purtător de cuvânt al muzeului, pentru Art Newspaper. Inspectarea depozitelor instituției a dus la descoperirea celorlalte trei tablouri lipsă. Rămăseseră doar ramele acestora.

„Accesul la depozit este foarte strict reglementat”, a spus Pelgjer. „Personalul nostru este de încredere, dar nu poți face prea multe dacă un angajat nutrește o energie infracțională. El nu avea antecedente și nu aveam de unde să știm că este capabil de așa ceva când l-am angajat”.

Hoțul, care a lucrat la muzeu între 2016 și 2018, a declarat pentru Ketterer Kunst că tabloul lui von Stuck a aparținut bunicilor lui, potrivit Telegraph. Vânzarea la licitație a tablourilor „Die Weinprüfung” și „Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge” i-a adus aproximativ 12.000 de euro, potrivit Deutsche Welle. El a folosit veniturile obținute din cele trei vânzări pentru a cumpăra un apartament, ceasuri de lux și pentru a conduce un Rolls Royce. „Acuzatul și-a exploatat fără rușine accesul la depozitele din incinta angajatorului său și a vândut bunuri culturale valoroase pentru a-și asigura un nivel de trai exclusivist și pentru a se lăuda cu acest lucru”, a declarat instanța într-un comunicat.