Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Un aragaz vechi și Pikachu în instalații ironice care evocă emoții puternice
dimitrie luca gora, sac malmaison

Un aragaz vechi și Pikachu în instalații ironice care evocă emoții puternice

Instalații realizate de Dimitrie Luca Gora din obiecte uzuale vechi ce amintesc de copilărie și evocă amintiri și emoții sunt piese centrale în „Limitele identității”, care poate fi văzută la /SAC @ Malmaison începând cu 13 februarie, când are loc și o nouă ediție a evenimentului DoiJoi.

Este vorba despre instalații în instalație. „Limitele identității” e cuprinsă în „Spații originale/ Gesturi legalizate”, realizată de Simona Dabija (coregraf și performer), Ioana Marchidan (coregraf și performer), Rucsandra Pop (dramaturg), Dimitrie Luca Gora (artist vizual), Maria Ghement (arhitect), Justin Baroncea (arhitect), Alexandru Suciu (muzician), atelier SET (producție set design), Ilinca Pop (grafică) și Alex Radu (curator).

„Instalațiile mele, precum «MacGas» și «Brave Pikachu», sunt concepute prin îmbinarea obiectelor cotidiene din copilăria mea cu elemente nostalgice și ironice. Aceste instalații nu doar că se integrează în peisajul galeriei, dar îl și redefiniesc, creând un dialog între trecut și prezent. Actul performativ al coregrafelor adaugă o dimensiune dinamică, făcând ca fiecare instalație să devină o parte integrantă a unui peisaj viu și interactiv. În acest context, instalațiile devin puncte focale de interacțiune și reflecție, invitând spectatorii să-și reconsidere propriile amintiri și identitatea națională”, spune Dimitrie Luca Gora.

El explică: „Aleg obiectele pentru seria de instalații bazându-mă pe capacitatea lor de a evoca amintiri și emoții puternice. De exemplu, aragazul vechi și rața de cauciuc sunt simboluri ale copilăriei mele post-comuniste, lucruri care poartă cu ele o încărcătură emoțională profundă. Prin reinterpretarea obiectelor într-un context contemporan provoc spectatorii să-și reconsidere modul în care acestea influențează identitatea noastră națională și individuală. În plus, obiectele banale (în aparență) capătă noi semnificații atunci când sunt plasate în contextul unor teme globale actuale, cum ar fi încălzirea globală, războiul și pierderea inocenței”.

DoiJoi are loc, periodic, în a doua zi de joi din lună și reunește mai multe galerii din București care prelungesc programul de vizitare și organizează evenimente speciale.

Credit foto: /SAC @ Malmaison