Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un deceniu prodigios în Spania, la MNAR
deceniu prodigios, benito roman

Un deceniu prodigios în Spania, la MNAR

Fotografii realizate de Benito Román în perioada 1975 – 1985, deceniu crucial în istoria Spaniei, vor fi prezentate în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României începând cu 14 decembrie.

Expoziția cuprinde 55 de fotografii realizate de Román, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi independenți din Spania, și este însoțită de documentare de artă reunite sub titlul „Pictori din Prado”.

Vernisajul expoziției „Deceniul prodigios. Constituția vie”, produsă de Comunidad de Madrid și itinerată de Institutul Cervantes, este programat pe 14 decembrie, la ora 18:00.

Curatorul expoziției, criticul de artă Chema Conesa, a ales să ilustreze prin fotografie un deceniu din istoria Spaniei care a marcat trecerea de la dictatura franchistă la democrație.

Cu ocazia vernisajului, va avea loc și o vizită ghidată susținută de María José de Viedma, care face parte din echipa lui Benito Román și care a coordonat acest proiect expozițional.

„Deceniul prodigios. Constituția vie“ este o poveste în cadre a societății și a capitalei spaniole, de la viața cartierelor, la schimbările din oraș, la mișcările sociale și portretele unor personalități relevante din politică, cultură și viața religioasă, debutul faimoasei mișcări artistice La Movida Madrileña.
Totodată, expoziția marchează 45 de ani de la proclamarea Constituției Spaniole, din 6 decembrie 1978, și este prezentată în contextul președinției spaniole a Consiliului UE.

Despre Benito Román

Benito Román a studiat fotografia la Școala de Arte Aplicate și Meserii Artistice din Madrid. Și-a publicat primele lucrări în revista sportivă La Palestra și în ANUE, publicația Asociației Naționale a Universitarilor Spanioli (Asociación Nacional de Universitarios Españoles).

Din 1973 a colaborat la Triunfo și Hermano Lobo, unde a realizat fotomontaje sub pseudonimul Beno. În 1974, s-a mutat temporar la Paris și a fost angajat de agenția Sipa Press. Ulterior, a colaborat cu Opinión, Reporter, Gaceta Ilustrada, Líbera, Posible, La Calle și multe altele. În septembrie 1978, a organizat secțiunea de fotografie a ziarului El Periódico de Madrid, iar în iulie 1979 s-a alăturat redacției revistei Dinero în calitate de responsabil al departamentului de fotografie (1979-1983).

El Greco, Zurbarán, Rubens și Patinir, în documentare 

Timp de opt săptămâni, cât timp va fi deschisă expoziția, în Sala Auditorium a MNAR vor fi difuzate, prin rotație, patru documentare de artă reunite sub titlul „Pictori din Prado” despre importanți artiști spanioli sau conectați cu Spania.

Acestea sunt produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH) în colaborare cu alte instituții prestigioase, precum Muzeul Prado, Auckland Project și Fundația El Greco.

Documentarele vor putea fi vizionate în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză:
• Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min.)
• Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ (72 min.)
• Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“ (50 min.)
• Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“ (50 min.)
• Vineri, 2 februarie 2024, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min.)
• Vineri, 9 februarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ (72 min.)
• Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“ (50 min.)
• Vineri, 23 februarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“ (50 min.)

Accesul la proiecția documentarelor se va face pe baza biletelor de intrare în expoziție, în valoare de 12 lei.