Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un glob pământesc din secolul 16, posibil cel mai vechi astfel de obiect scos vreodată la licitație
glob hansons auctioneers & valuers ltd

Un glob pământesc din secolul 16, posibil cel mai vechi astfel de obiect scos vreodată la licitație

Un glob pământesc din secolul 16, înainte ca Australia să fi fost „descoperită”, este posibil să fie cel mai vechi astfel de obiect scos vreodată la licitație.

Artefactul „inestimabil”, realizat din lemn sculptat acoperit cu hârtie gravată, a fost adus pentru evaluare la Hansons Auctioneers de un bărbat din Țara Galilor.

Prețul este estimat între 20.000 și 30.000 de lire sterline, însă reprezentanții casei de licitații sunt de părere că va fi adjudecat pe 17 decembrie contra unei sume mult mai mari.

Globul, din colecția unui „erou al monumentelor”

Este considerat că globul a aparținut unui membru al diviziei Monuments, Fine Arts and Archives (MFAA) a Aliaților, cunoscută ca „Monuments Men” (eroii monumentelor, n.r.), ce proteja patrimoniul cultural în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Jim Spencer, reprezentant al Hansons Auctioneers, a spus că a fost „uimit” când a primit obiectul pentru o evaluare gratuită, scrie CNN. Vânzătorul era „nesigur că globul are vreo mare importanță”.

Analiza făcută de specialiștii casei de licitații a demonstrat că el datează din perioada 1550 – 1560, fiind astfel unul dintre cele mai vechi globuri pământești existente astăzi și, posibil, cel mai vechi scos vreodată la licitație.

Foto Hansons Auctioneers & valuers ltd

Foto: Hansons Auctioneers & Valuers Ltd.

Spencer a explicat faptul că este alcătuit din 12 pliuri inscripționate, realizate din lemn apoi lipite sub forma unei sfere. Pe glob sunt reprezentați monștri marini, nave și Triton, zeul grec al mării.

După ce au fost consultați mai mulți experți de la diferite muzee, specialiștii de la casa de licitații au ajuns la concluzia că globul este creaţia fizicianului şi geografului francez Francois Demongenet sau a fost realizat după un concept al lui.

Artefactul s-a aflat în colecția maiorului Edward Croft-Murray, fost îngrijitor al printurilor și desenelor de la British Museum, înainte de a fi achiziționat de cel care îl vinde acum.

„Cred că nu vom ști vreodată cum maiorul Croft-Murray a ajuns în posesia globului, dar știm că era unul dintre Monuments Men care au salvat tot felul de comori în timpul războiului”, a mai spus Spencer.

Potrivit Monuments Men Foundation, Croft-Murray a fost numit consilier al MFAA în Italia, în 1943.

Cel mai vechi glob pământesc existent la ora actuală în lume este Erdapfel, care datează din 1492, urmat de Ostrich Egg Globe din 1504, care a fost vândut la London Map Fair în 2012.

„Pentru mine, este inestimabil. Nu cred că e posibil să spunem valoarea lui în bani, pentru că nu am cu ce să îl compar, dar, orientativ, aș zice undeva la 20.000 – 30.000 de lire sterline”, a completat Spencer.