Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un mic vas expus în British Museum este, de fapt, o piesă de ceramică rară din China

Un mic vas expus în British Museum este, de fapt, o piesă de ceramică rară din China

Un mic vas folosit pentru spălarea pensulelor pentru caligrafie, despre care se credea că este coreean şi era expus în British Museum este, de fapt, o piesă de ceramică chineză rară, vechi de aproximativ 1.000 de ani.

El a fost produs de maeştrii Ru kiln şi este una din cele mai puţin 100 de obiecte de acest gen care au fost descoperite, din acea perioadă, scrie theartnewspaper.com.

Respectivul vas a fost achiziţionat de Percival David, un colecţionar de ceramică, în 1928. Colecţia sa a fost împrumutată pentru expunere în British Museum, din 2009. Iniţial piesa a fost clasată ca fiind creată în atelierele Ru, în 1920. Până în 1970, o altă evaluare a considerat-o ca fiind de mai mică valoare şi creată în Coreea.

O recentă cercetare coordonată de Regina Krahl a arătat că de fapt vasul, mai mic decât mâna unui adult, a fost creat într-un atelier Ru kiln din Qingliangsi, în perioada dintre 1086 şi 1125. Descoperirea a fost confirmată de Cranfield University’s Forensic Institute din Wiltshire. Potrivit unei reprezentante a British Museum, piesele Ru sunt “cele mai rare vase ceramice imperiale chineze”.

Credit foto: The Trustees of the British Museum via theartnewspaper.com