Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un milion de vizitatori, așteptați la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023
catedrala mitropolitana timisoara, icr, curatorial.ro

Un milion de vizitatori, așteptați la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 a fost lansat oficial pe 17 februarie, într-o conferință la care au participat Dominic Fritz, primarul orașului, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Alin Nica, președintele CJ Timiș, Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, și Ramona Laczko-David, coordonator Proiect cultural național Timișoara 2023.

Comisia Europeană a înființat titlul European City of Culture în 1985. În 1999, a devenit European Capital of Culture (Capitală Europeană a Culturii). Anual, orașele care sunt alese primesc distincția și Premiul „Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro din partea CE, prin programul Europa Creativă. Cu șase ani înainte de anul de titlu, statele membre gazdă selectate publică o cerere de candidaturi, de obicei prin intermediul Ministerului Culturii. Orașele interesate să participe la concurs trebuie să trimită o propunere pentru a fi luată în considerare.

„Titlul nu e doar simbolic, e un program creat pentru a-i face pe europeni să își pună în valoare patrimoniul”, a spus Vălean, care va înmâna Timișoarei, la deschiderea cu public din Piața Unirii, premiul.

Timișoara a câștigat acest titlu după o competiție la care au participat mai multe orașe din țară, între care București, în perioada 2015 – 2016. Ar fi trebuit să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021, însă din cauza pandemiei, programul a fost amânat, la cerere.

Program cultural în valoare de 44 milioane de euro

„Este o șansă istorică să ne spunem povestea în fața Europei”, a punctat Dominic Fritz. Seria de evenimente se va dovedi un succes doar dacă acest oraș va fi „mai cultural” după 2023, a completat primarul.

Din momentul în care a fost câștigat acest titlu, programul cultural costă 44 de milioane de euro. Trei instituții finanțatoare – Primăria, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Timiș – asigură 40 de milioane de euro, iar 4 milioane de euro vin de la sponsori.

Investiții de peste 150 de milioane de euro în infrastructură, în obiective culturale sunt deja în derulare, a precizat primarul.

conferinta timisoara ceac 23, curatorial.ro

Conferința de lansare Timișoara CEaC 2023, credit foto: curatorial.ro

Mai mult de 5.000 de artiști sunt implicați în producțiile culturale prezentate anul acesta și sunt așteptați între jumătate de milion și 1 milion de participanți. „Suntem siguri că vom atrage 500.000 de oameni și suntem ambițioși să atragem până la 1 milion de musafiri în Timișoara. Ideea e să construim un program cu adevărat european”.

Mai mult de 90 de organizații și instituții europene, sin SUA și Tunisia vor fi prezente în programul cultural. Cele mai multe, din Germania.

Premergător, timp de un an, au fost organizate 300 de evenimente cu 1.000 de artiști din 26 de țări. „Suntem foarte bine pregătiți să turăm motoarele în acest an”, a mai spus Fritz.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a precizat: „Este doar de la timișoreni pentru timișoreni și pentru Europa. Sunt convins că la finalul anului vom avea de cuantificat evenimente de succes. Avem exemplu Sibiul, care a urcat după ce a deținut acest titlu, în 2007”.

Evenimentele dedicate preluării de către Timișoara a titlului Capitală Europeană a Culturii 2023 debutează weekendul acesta.

În zeci de spații din Timișoara vor avea loc expoziții, reprezentații de teatru, film și dans, concerte, precum și ateliere, conferințe și dezbateri.

Anul acesta, titlul este deținut și de Elefsina (Grecia) și Veszprem (Ungaria).