Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un muzeu din Kiev a fost redeschis și expune lucrări ce prezintă ororile războiului și evocă Ucraina ca țară deschisă către lume
pinchukartcentre

Un muzeu din Kiev a fost redeschis și expune lucrări ce prezintă ororile războiului și evocă Ucraina ca țară deschisă către lume

Un muzeu din Kiev a fost redeschis și expune lucrări ce prezintă ororile războiului și evocă Ucraina drept țară deschisă către lume.

PinchukArtCentre, unul dintre cele mai importante spații artistice din Kiev, și-a redeschis porțile pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu cinci luni, și prezintă expoziția „Când credința mută munții”.

Expoziția va rămâne instalată până pe 9 octombrie 2022.

Proiectul cuprinde două secțiuni: una este realizată în colaborare cu M HKA (Muzeul de Artă Contemporană din Anvers) și reunește opere create de mai mult de 45 de artiști care pun în centru Ucraina drept o țară deschisă către lume și celebrează rădăcinile ei; cealaltă, intitulată „Russian War Crimes” (crimele de război rusești, n.r.), este compusă din imagini din timpul invaziei de anul acesta.

Unele dintre fotografiile și picturile incluse în aceasta din urmă reprezintă, potrivit instituției, „probe ale unor posibile crime de război ruse”, citează elcultural.com.

Acest proiect „propune un spațiu care ne invită să simțim, gândim și să reflectăm dincolo de urgențele imediate ale războiului”.

Din colecția M HKA sunt expuse lucrări semnate de Hüseyin Bahri Alptekin, Francis Alÿs, Babi Badalov, Jan Cox, Jan de Lauré, Marlene Dumas, Jan Fabre, Sheela Gowda, Hiwa K și Barbara Kruger, între alții.

Din Ucraina, expoziția prezintă opere de Oleksandr Burlaka, Oksana Chepelyk, Danylo Galkin, Nikita Kadan, Alevtina Kakhidze, Lesia Khomenko, Kinder Album, Vlada Ralko, Oleksii Sai, Andriy Sagaidakovsky, Yevhen Samborsky, Anna Zvyagintseva și grupul Yarema Malashchuk și Roman Khimei. În unele cazuri este vorba despre lucrări din alte perioade, inclusiv din anii 1990.

Fotografii-document, realizate în diverse părți ale Ucrainei

Fotografiile din secțiunea „Russian War Crimes”, curatoriată de Bjorn Geldhof, director artistic al PinchukArtCentre, și de Ksenia Malykh, șefa Platformei de investigații PinchukArtCentre, au fost realizate în diverse părți ale țării, începând cu luna februarie a acestui an, când a început războiul, și până la începutul lunii iulie.

Această secțiune se încheie cu o lucrare cinematografică a lui Oleksii Say, care a adunat 4.863 de imagini verificate cu crime de război comise de Rusia în Ucraina.

„Munca noastră continuă și este încă mai relevantă acum, când războiul este în curs. Este un moment simbolic”, a spus Geldhof.

PinchukArtCentre a fost fondat în septembrie 2006 de omul de afaceri și filantropul Victor Pinchuk. Este unul dintre centrele private de artă contemporană cele mai mari și dinamice din Europa Centrală și de Est. Cu mai mult de 3 milioane de vizitatori anual, a devenit un centru internațional pentru arta contemporană, prezentând scena artistică ucraineană în timp ce generează un discurs public critic.