Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un nou muzeu de artă contemporană, în Amsterdam
muzeu amsterdam

Un nou muzeu de artă contemporană, în Amsterdam

O fundație olandeză se pregătește să inaugureze un muzeu de artă contemporană de anvergură în Amsterdam, în apropiere de cartierul financiar Zuidas.

Noul muzeu va fi administrat de Hartwig Art Foundation, organizație olandeză ale cărei baze au fost puse în 2020 de miliardarul Rob Defares și care comandă și cumpără lucrări pentru a le dona Colecției Naționale a Olandei.

Planurile pentru noul muzeu, pentru crearea căruia Defares a promis deja 10 milioane de euro, sunt pe punctul de a fi realizate după ce consiliul local a adoptat luna aceasta o importantă lege privind planul zonal.

Muzeul de artă contemporană va avea adresa Parnassusweg 220, fostă judecătorie construită în anii 1970. El va fi condus de directoarea fundației, Beatrix Ruf, care a fost anterior directoare a Stedelijk Museum, până în 2017. Mai recent, curatoarea germană a lucrat cu Garage Museum of Contemporary Art din Moscova, unde s-a ocupat de programul internațional. Contractul ei cu muzeul s-a încheiat în martie 2022.

Muzeul va schimba forma artei contemporane

Muzeul Hartwig Art Foundation „va schimba forma artei contemporane nu doar pentru oraș, ci și pentru Olanda”, a subliniat ea, potrivit artnewspaper.com.

Potrivit lui Ruf, muzeul – al cărui nume nu este stabilit încă – va fi finanțat privat, dar va adăuga „funcții majore pentru arta contemporană în sectorul public” și va continua să cumpere lucrări ce vor fi complet accesibile instituțiilor internaționale pentru împrumuturi pe termen scurt și lung, prin Colecția Națională a Olandei și prin fundație în sine.

Muzeul nu va găzdui o colecție permanentă, a mai explicat Ruf. „Nu va semăna cu nimic din ce avem în țară, conceptul în sine este cu adevărat radical. Încercăm să construim o instituție care este foarte flexibilă și capabilă să integreze idei din diferite grupuri”.

În centrul muzeului vor sta comenzile de lucrări, cercetarea și expunerea tuturor formelor de artă, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul fundației.

Pe lângă spațiile de expunere, planurile relevă ateliere și spații de locuit pentru artiști și unități pentru workshop-uri. Printre instituțiile din Amsterdam cu care viitorul muzeu vrea să încheie parteneriate se numără Academia Națională de Arte, Stedelijk Museum, Oude Church, Framer Framed Exhibition Space și Centrul de artă contemporană De Appel.

Proiectul este supus dezbaterii publice în următoarele cinci săptămâni, înainte de a intra într-o nouă etapă de aprobări.