Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou muzeu de artă în București
gheorghe iacob, atelier 1, curatorial.ro

Un nou muzeu de artă în București

Atelierul artiștilor Gheorghe și Viorica Iacob va fi transformat în galerie de artă și va fi extins cu până la 600 de metri pătrați, urmând să devină muzeu privat.

Muzeul va fi administrat de Fundația Iacob și va găzdui întreaga colecție a celor doi, dar și expoziții temporare cu lucrări semnate de artiști invitați.

Curatorial.ro a vizitat recent atelierul și a discutat cu reprezentanți ai fundației care au precizat că autorizația de extindere a fost obținută după aproximativ un deceniu, astfel că cele două niveluri ale imobilului vor fi renovate și completate, inclusiv cu terasă, magazin și parcare.

Lucrările urmează să înceapă anul viitor, după cum arată planurile din prezent. Până ce vor fi finalizate, atelierul va lua forma unei galerii pop-up.

Intrarea principală, așa cum a și fost discutat deja, va fi din curtea Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, instituția cedând o parte din curte pentru terasă, o zonă de relaxare și un magazin ale viitorului muzeu. Un zid al uneia dintre clădirile universității va fi acoperit cu mozaic, reproducere după o lucrare a lui Gheorghe Iacob.

curte agronomie, vedere di atelierul iacob, curatorial.ro

vedere din atelierul Iacob spre Universitatea de Agronomie, credit foto: curatorial.ro

Între timp, un catalog cu lucrările lui Gheorghe Iacob este în lucru și în viitorul apropiat va fi organizată o retrospectivă a artistului care a avut o carieră de mai mult de 50 de ani.

Muzeul va avea o expoziție permanentă și va găzdui, temporar, alți artiști.

Colecția Iacob cuprinde mai mult de 1.000 de lucrări – desen, sculptură, mozaic – semnate de Gheorghe Iacob (1925 – 2020) și câteva sute, de Viorica Iacob (n. 1935), a subliniat Olga Vintaniuc, reprezentanta fundației. Mai multe detalii despre proiect urmează să fie comunicate în viitorul apropiat.

Gheorghe și Viorica Iacob

Gheorghe Iacob a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, cu 5 ani de pictură și 3 ani de sculptură, fiind elev al lui Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Jean Alexandru Steriadi și M. H. Maxy.

gheorghe iacob, atelier, curatorial.ro

lucrări de Gheorghe Iacob, credit foto: curatorial.ro

Începând cu 1948, a participat la majoritatea bienalelor de pictură și sculptură și la saloane de artă. Solo, a expus foarte rar, preferând să creeze mult pentru sine.

Printre lucrările sale de artă monumentală se numără panouri decorative de mozaic, piatră naturală din Complexul Grozăvești (1964), de pe Cinematograful „București” din Pitești (1968) și de la Institutul de Matematică din București (1969).

A fost recompensat, între altele, cu premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru pictură și cu Medalia „Meritul cultural” în grad de Comandor (2004).

viorica iacob, curatorial.ro

Viorica Iacob, credit foto: curatorial.ro

Viorica Iacob este cunoscută pentru tapiserii spectaculoase de mari dimensiuni. Artista încă lucrează în atelier, de câțiva ani alegând acuarela, după ce decenii de-a rândul a creat în ulei pe pânză și a realizat lucrări de artă monumentală ce se regăsesc în Suceava, Brăila și Pitești.

Mâhnită că România nu are o politică pentru cultură, artista a povestit recent că a abordat încă din 2016 tema războiului în lucrările sale. „Războiul este o nebunie colectivă”, a conchis Viorica Iacob.