Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un oraș mayaș, cu palate, piramide și piețe, a fost descoperit în capitala statului mexican Yucatán
xiol, inah

Un oraș mayaș, cu palate, piramide și piețe, a fost descoperit în capitala statului mexican Yucatán

Ruinele unui oraș mayaș, cu palate, piramide și piețe, au fost descoperite pe locul unde se construiește un parc industrial în apropiere de Mérida, capitala statului mexican Yucatán.

„Credem că e posibil ca mai mult de 4.000 de oameni să fi locuit aici”, a spus Carlos Peraza Lope, unul dintre arheologii care au condus săpăturile, citează anrtnews.com. „A fost un oraș mare, unde trăiau oameni din diferite clase sociale. Existau preoți, cărturari care trăiau în mari palate. Oamenii obișnuiți trăiau în clădiri mai mici construite din materiale perisabile”.

Xiol, așa cum este denumit, datează din perioada 600 – 900 e.n. și cuprinde 12 structuri, inclusiv un centru ceremonial cu o fântână adâncă. Alte două structuri care înconjurau centrul este foarte posibil să fi servit drept reședințe pentru elită.

Puuc, stil arhitectonic comun în sudul Yucatán, o raritate în nord

Potrivit specialiștilor, descoperirea este una rară, având în vedere că stilul arhitectonic prezent aici este comun în sudul peninsulei Yucatán, și mai puțin obișnuit în nord.

Acest stil, cunoscut ca Puuc, se remarcă prin clădiri ornate, cu suprafețe calcaroase netede și baze de beton. Orașul Chichen Itza se numără printre locurile mayașe create în acest stil.

În Xiol au mai fost identificate 76 de structuri, ascunse însă nu au fost încă dezgropate. Au fost găsite și multe unelte, sculpturi și obiecte din ceramică.

Cercetătorii au descoperit și 15 morminte de adulți și copii, precum și fosile marine.

Parcul industrial continuă să fie construit, însă experții fac eforturi pentru a conserva descoperirile arheologice. Xiol ar urma să fie deschis spre vizitare până la finalul acestui an.

Credit foto: INAH