Un portret creat de artistul renascentist italian Bronzino recent restituit, scos la licitație
Un portret creat de artistul renascentist italian Bronzino recent restituit va fi scos la licitație anul viitor și este așteptat să fie vândut pentru o sumă cuprinsă între 3 milioane și 5 milioane de dolari.
Lucrarea va fi oferită în cadrul unei vânzări de la Sotheby’s New York dedicată Maeștrilor Vechi, care este programată să aibă loc în ianuarie 2023.
Lucrarea datată cca. 1527 a fost restituită la începutul acestui an de guvernul german moștenitorilor lui Isle Hesselberger, colecționară stabilită la München.
Încasările din vânzare vor fi destinate unor cauze evreiești și ajutorului medical din New York.
Hesselberger a cumpărat tabloul în 1927
În timpul regimului nazist, Hesselberger, moștenitoarea unei averi în domeniul textilelor, a fost forțată să își vândă avuția, împreună cu colecția de artă și tabloul Bronzino pe care îl cumpărase în 1927. Ea a făcut parte dintr-un grup de evrei forțați să ajute la plata pentru construcția unui lagăr de concentrare situat în Milbertshofen.
Potrivit istoricilor, Hesselberger a negociat un plan de relocare despre care credea că îi va cruța viața în schimbul plăților. În noiembrie 1941, ea a fost deportată în Lituania ocupată de germani și a fost ucisă. Fiica ei a supraviețuit persecuției, mutându-se în SUA.
Tabloul urma să facă parte din muzeul pe care Hilter nu a reușit să îl organizeze în Linz (Austria). Mai târziu a fost recuperat de forțele americane și predat guvernului german, în posesia căruia a rămas timp de decenii. Pe spatele ramei tabloului se află textul „1400″, un număr de catalogare despre care cercetătorii cred că este asociat cu registrul muzeului din Linz.
Intitulată „Portretul unui bărbat, îndreptat spre stânga, cu o pană și o foaie de hârtie”, lucrarea înfățișează un tânăr îmbrăcat în haine negre, așezat la o masă de lucru. Mâna sa stângă este așezată pe o pagină scrisă de mână care prezintă o ghicitoare în latină; în mâna dreaptă ține o pană de scris.
Tabloul, atribuit inițial lui Jacopino del Conte
Când cercetătorii de la Sotheby’s au analizat pentru prima dată pictura, au atribuit-o artistului italian Jacopino del Conte. Casa de licitații a contribuit la facilitarea analizelor ulterioare în legătură cu recenta sa reatribuire.
„Am bănuit imediat că ne aflam în fața a ceva mult mai semnificativ”, a declarat într-un comunicat Elizabeth Lobkowicz, specialist Sotheby’s în Maeștri Vechi.
Lucian Simmons, șeful departamentului de restituiri al Sotheby’s, a numit lucrarea recent reatribuită „extrem de rară”.
La începutul secolului XX, aceasta fusese atribuită unor pictori italieni minori. Potrivit unei declarații a casei Sotheby’s, tabloul va fi catalogat cu atribuirea lui Agnolo Bronzino de curatorul Carlo Falciani, stabilit la Florența, într-un articol care va fi publicat anul viitor. În text, Falciani analizează posibilitatea ca lucrarea să fi fost realizată inițial ca un autoportret al artistului italian.
Înainte de a reveni în proprietatea Hesselberger la începutul acestui an, pictura a fost expusă într-o clădire a guvernului în orașul german Bonn. La începutul anului 2022, a fost mutată într-o clădire a statului german din Berlin, în timp ce avocații moștenitorilor lui Hesselberger au emis o cerere oficială.
Potrivit specialiștilor de la Sotheby’s, portretele artistului florentin apar rareori pe piața liberă. Doar un alt tablou atribuit lui Bronzino, „Portret de tânăr cu o carte” (cca. 1525), a mai fost oferit în cadrul unei vânzări publice. În 2015, el a fost vândut pentru 9 milioane de dolari la Christie’s New York, cu aproximativ 1 milion de dolari mai mult decât estimarea primită.
Credit foto: Sotheby’s