Un portret făcut de Lucian Freud fiicei Isobel, pentru prima dată în licitație
Un portret făcut de Lucian Freud fiicei Isobel care nu a mai fost expus public de mai bine de două decenii ar putea fi vândut în licitație, săptămâna viitoare, pentru 20 de milioane de lire sterline.
„Ib Reading” a fost rezultatul a peste 70 de ședințe în care Isobel Boyt a stat în studioul artistului din Holland Park, în vestul Londrei, în 1997.
Alintată de cunoscuți Ib, Boyt este pictată în timp ce citește romanul „În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust, purtând o rochie largă, cu picioarele goale ridicate pe un scaun și ținând cartea în poală.
În fundalul portretului se află un cufăr de stejar cu mânere de alamă uzate în care Freud păstra scrisori, telegrame și fotografii încă din anii 1940.
Freud și fiica lui, pasionați de literatură
Lucian Freud (1922 – 2011) nu a dictat vreodată felul în care stăteau subiecții lui, a mărturisit Boyt. „Tatăl meu făcea adesea sugestii, dar niciodată nu a spus: «Vreau să porți asta și să stai acolo». El făcea ca totul să pară ușor, iar alegerea era la nesfârșit a ta”, citează The Guardian.
„A vrut să picteze oamenii așa cum erau, nu a vrut să îi modeleze sau să îi convingă să facă un lucru sau altul. Eu nu am dorit să fiu portretizat citind, am dorit să citesc. Era ceva ce, în mod normal, nu aș fi avut timp să fac cu trei copii mici. A fost o oportunitate”.
Boyt și tatăl ei au avut „conversații interesante și animate” despre „tratarea de către Proust a iubirii obsesive și a geloziei chinuitoare, implacabilă în intensitate și durată”.
Freud, a spus Boyt, era „foarte bine citit”. „Orice întorsătură de frază, propoziție sau chiar paragraf de care era impresionat adesea îl învăța și îl recita. Avea o memorie incredibilă și iubea literatura”.
„Ib Reading”, unul dintre cele cinci portrete făcute de Freud fiicei Isobel
Portretul se află într-o colecție privată de când a fost achiziționat la scurt timp după ce Freud l-a finalizat. Ultima dată a fost văzut în public în cadrul unei expoziții la New York, în 2000, și nu a fost expus până acum în Marea Britanie. El se află acum la Sotheby’s Londra înainte de licitația de lucrări moderne și contemporane care va avea loc la 1 martie.
Tabloul este unul dintre cele cinci portrete ale lui Boyt realizate de Freud, inclusiv unul de când ea avea șapte ani. În „Ib Reading”, ea are în jur de 30 de ani.
James Sevier, șeful departamentului de artă contemporană de la Sotheby’s, a spus: „Să își picteze copiii i-a permis lui Freud să se apropie de ei. Îi picta doar pe cei de care era cel mai apropiat, iar între pictor și personaj există o intimitate și o încredere”.
Freud a cunoscut-o pe mama lui Boyt, Suzy Boyt, la Slade School of Fine Art în anii 1950, unde ea era o studentă talentată, iar el era profesor cu jumătate de normă. Cuplul a avut împreună patru copii, Alexander, Rose, Isobel și Susie, toți aceștia devenind subiectul multora dintre cele mai mari lucrări ale lui Freud.
Lucian Freud a avut în total 14 copii.
Tabloul este „în același timp tandru și transcedent, delicat și profund evocator”, a declarat Emma Baker, director la Sotheby’s. „În «Ib Reading», suntem martori atât la măiestria meticuloasă a lui Freud ca pictor, cât și la un moment privat intens între un tată și fiica lui”.