Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un potențial moștenitor revendică portretul Klimt pierdut mult timp și licitat la Viena
kinsky, portretul domnișoarei lieser klimt

Un potențial moștenitor revendică portretul Klimt pierdut mult timp și licitat la Viena

Un potențial moștenitor al succesorului legal al lui Adolf Lieser a apărut și a revendicat proprietatea portretului de Gustav Klimt vândut cu 30 de milioane de euro într-o licitație la Viena. Bărbatul, un arhitect din Munchen, nu este membru al familiei Leiser, dar a depus o cerere după ce a aflat săptămâna trecută că tabloul dispărut de un secol a reapărut la casa de licitații im Kinksy, potrivit Der Standard.

Intitulată „Portretul domnișoarei Lieser/ Portrait of Fräulein Lieser” (1917), lucrarea neterminată a fost cumpărată de un dealer din Hong Kong care și-a păstrat anonimatul. Suma de adjudecare, egală cu estimarea minimă primită de tablou, reprezintă un record al licitațiilor de artă pentru Austria. Este posibil ca ofertanții să se fi temut tocmai de o contestare a proprietății susținută de lacunele din proveniența portretului.

Potrivit Der Standard, acordul de restituire la care a ajuns casa de licitații a implicat doar vânzătorul și moștenitorii lui Adolf Lieser și ai cumnatei sale Lilly Lieser. În mod obișnuit, moștenitorii declară că decizia lor – în acest caz, de a da tabloul casei de licitații – reprezintă voința tuturor moștenitorilor legali posibili. Contactați pentru comentarii, avocații ambelor părți au declarat pentru publicație că situația este în curs de revizuire de către clienți.

Una dintre ultimele lucrări ale lui Klimt

Tabloul, una dintre ultimele lucrări ale lui Klimt, a reapărut în colecția privată a unui cetățean austriac, potrivit casei de licitații im Kinsky. „Un tablou de o asemenea raritate, semnificație artistică și valoare nu a mai fost disponibil pe piața de artă din Europa Centrală de zeci de ani”, a precizat casa de licitații într-un comunicat publicat online.

Cataloagele operelor lui Klimt – din 2007 și 2012 – identifică subiectul portretului ca fiind o tânără de 18 ani, Margarethe Constance Lieser (n. 1899), fiica magnatului industrial Adolf Lieser.

Klimt a început probabil să picteze portretul în 1917, cu doar un an înainte de a muri din cauza unui atac cerebral. Tabloul – cu câteva porțiuni neterminate – a fost ulterior dăruit familiei Lieser. Istoria sa după 1925 este în mare parte bazată pe speculații. Casa de licitații a precizat că a fost cumpărat în anii 1960 de un predecesor legal al vânzătorului și a fost moștenit de actualul proprietar prin trei moșteniri succesive.