Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un prețios Caravaggio, restaurat la Muzeul Prado – Dezvăluiri cu ajutorul razelor X
david vencedor de goliat, caravaggio, museo del prado

Un prețios Caravaggio, restaurat la Muzeul Prado – Dezvăluiri cu ajutorul razelor X

Un prețios Caravaggio a fost restaurat la Muzeul Prado timp de trei luni și jumătate, iar cu această ocazie au fost făcute și câteva descoperiri, grație utilizării tehnologiei.

„David învingându-l pe Goliat/ David vencedor de Goliat”, restaurat, a fost prezentat la Prado la începutul acestei săptămâni.

Restauratorul muzeului madrilen, Almudena Sánchez, a explicat că tabloul a fost supus unei restaurări care „dezvăluie noi zone întunecate”, în timp ce studiul cu raze X a scos la iveală două deteriorări care trebuie să se fi produs „accidental”, potrivit elespanol.com.

Cea mai importantă dintre acestea se află pe o mânecă a cămășii lui David, în timp ce cealaltă, pe genunchiul acestuia. Cea din urmă deteriorare se extinde până la umărul lui Goliat. „Aceste deteriorări au fost acoperite de o vopsea de ulei foarte veche, peste pictura originală”, a precizat Sánchez.

„Restaurarea a redat tabloului toată splendoarea”, a declarat directorul muzeului, Miguel Falomir. Șeful Departamentului de Pictură Italiană și Franceză din cadrul galeriei de artă, David García Cueto, a subliniat că lucrările de recondiționare s-au concentrat pe îndepărtarea murdăriei acumulate de-a lungul timpului, lăsând o pictură cu „o mai bună spațiere, mai mare dezinvoltură a figurilor și nuanțe îmbunătățite ale pielii și părului”.

Studii tehnice dezvăluie procesul de creație al artistului

Obiectivul principal al restaurării, realizate în colaborare cu Fundación Iberdrola España, a fost de a reda imaginea originală concepută de maestrul clar-obscurului, Michelangelo Merisi „il Caravaggio”, care, în timp, s-a pierdut sub efectul straturilor de murdărie și al lacurilor oxidate. Din cauza lacurilor, erau dificil de perceput dimensiunile locului în care se află David și Goliat, deoarece în ansamblul scenei se puteau distinge în cele două figuri doar zonele puternic iluminate de lumina reflectoarelor.

Studiile tehnice care utilizează reflectografia în infraroșu și radiografia X au dezvăluit starea de conservare a picturii și procesul de creație al artistului.

Datorită stării de conservare, pot fi apreciate glazurile și semitonurile, straturi subtile și fragile care conțin numeroase informații despre tehnica genialului artist. În ceea ce privește procesul de creație, pot fi observate schimbări semnificative în compoziție. Un exemplu este chipul lui Goliat înainte de a fi învins, care are o expresie dramatică, cu ochii larg deschiși și gura căscată într-un gest de teroare. Un alt exemplu este corpul lui Goliat, care este scurtat. Imaginea arată trupul învins al uriașului după ce a fost lovit de praștia tânărului cioban.

Pe de altă parte, a fost recuperat spațiul din jurul capului lui Goliat și al pieptului său sprijinit pe pământ. Brațul care trece prin spatele piciorului lui David a fost, de asemenea, recuperat, iar pumnul mâinii sale a fost adus în față. Datorită lucrărilor de curățare, se poate percepe acum lumina clară care înconjoară capul tânărului, iar planurile succesive ale compoziției au fost recuperate.

„Este o lucrare de tinerețe foarte bine conservată, care se desprinde de tradiția iconografică pentru a propune ceva diferit”, a remarcat David García Cueto, subliniind că în Spania mai există alte tablouri de Caravaggio doar la Museo Thyssen, la Galería de Colecciones Reales și la Abația Montserrat.

Prado, aproape de un număr record de vizitatori

Prezentarea lui „David învingându-l pe Goliat” are loc în momentul în care muzeul se pregătește să încheie anul cu așteptări de depășire a recordului anual de vizitatori. La începutul lunii decembrie, Prado a confirmat că a depășit cifra de 3 milioane de vizitatori în 2023, apropiindu-se de recordul stabilit în 2019, cu ocazia sărbătoririi Bicentenarului instituției, când a primit un total de 3.203.417 vizitatori.

Falomir a menționat că muzeul se află la 80.000 de vizitatori de a depăși această cifră. „A fost un an magnific și sperăm să batem recordul”, a conchis el.