Un tablou de N.C. Wyeth cumpărat de la un magazin de vechituri cu 4 dolari s-ar putea vinde cu 250.000 de dolari la licitație
Un tablou semnat N.C. Wyeth, care a fost cumpărat de la un magazin de vechituri cu 4 dolari, s-ar putea vinde cu 250.000 de dolari la o licitație organizată în septembrie de Bonhams Skinner.
Când o pasionată de antichități a cumpărat un tablou care părea să poarte semnătura lui N.C. Wyeth de la un magazin de vechituri în 2017, a glumit că tabloul de 4 dolari ar putea fi de fapt o lucrare reală a prolificului artist din Maine. Gluma ei nu a fost deloc de râs, iar tabloul este acum estimat să ajungă la 250.000 de dolari la o licitație Bonhams Skinner din septembrie.
Potrivit specialiștilor de la Bonhams Skinner, expeditorul – care își păstrează anonimatul – a cumpărat lucrarea fără să știe de la magazinul de vechituri Savers din Manchester, New Hampshire, în timp ce căuta rame pe care să le refolosească. Potrivit casei de licitații, tabloul lui Wyeth fusese ascuns pe un perete împreună cu postere și gravuri în mare parte deteriorate.
O postare pe Facebook a dus la redescoperirea lucrării
Femeia a luat lucrarea acasă, dar nu a putut găsi nicio informație despre ea la o căutare rapidă pe internet. După ce a agățat tabloul în dormitorul ei timp de mai mulți ani, ea l-a depozitat în cele din urmă într-un dulap. Ea a redescoperit tabloul în luna mai a anului trecut, în timp ce făcea curățenie, iar de această dată a postat imagini cu lucrarea pe o pagină de Facebook intitulată „Things Found in Walls” dedicată „poveștilor despre lucruri pe care le-ați găsit în pereți, dezgropate în curtea voastră sau în acea casă abandonată de peste drum de casa bunicii voastre”, potrivit descrierii grupului.
Comentariile la postare au determinat-o pe aceasta să o contacteze pe Lauren Lewis, un fost curator care a lucrat cu picturi realizate de trei generații ale familiei Wyeth: Wyeth, fiul său Andrew Wyeth și nepotul său Jamie Wyeth. După ce a văzut lucrarea în persoană, Lewis a fost „99% sigură că este autentică”, a declarat ea pentru The Boston Globe.
„Deși cu siguranță avea câteva mici zgârieturi și i-ar prinde bine o curățare a suprafeței, era într-o stare remarcabilă, având în vedere că niciunul dintre noi nu avea idee despre călătoria sa în ultimii 80 de ani”, a declarat Lewis pentru The Globe.
Lewis s-a consultat, de asemenea, cu Christine Podmaniczky, curator la Brandywine River Museum of Art, unde se păstrează o mare parte din lucrările familiei. Podmaniczky a fost de acord că lucrarea cumpărată de la Savers este probabil originalul, a declarat Lewis pentru The Globe.
Wyeth a realizat deseori coperte pentru editorii de periodice și romane. Pictura scoasă la vânzare în septembrie este una dintre cele patru picturi realizate de Wyeth pentru o ediție din 1939 a cărții „Ramona” de Helen Hunt Jackson, publicată inițial în 1884. În această lucrare, Wyeth a pictat-o pe tânăra personaj din titlu în fața bătrânei sale mame adoptive, Señora Moreno, în timp ce între cele două femei se află o statuie a unei figuri religioase. Doar un singur tablou a mai fost recuperat, potrivit Bonhams Skinner. Specialiștii cred că editorii Little, Brown and Company ar fi putut transmite lucrarea unui editor sau moștenitorilor autorului.
Recordul de licitație pentru orice membru al familiei Wyeth a fost stabilit anul trecut, cu ocazia vânzării colecției cofondatorului Microsoft, Paul Allen, la Christie’s New York, unde lucrarea „Day Dream” (1980) de Andrew Wyeth a fost vândută cu 20 de milioane de dolari (23,2 milioane de dolari cu taxe), de peste șase ori mai mult decât estimarea maximă de 3 milioane de dolari.