Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  UNESCO: Încălcările libertății artistice sunt în creștere
paris,,france, ,august,30,,2019:,the,logo,of,the

UNESCO: Încălcările libertății artistice sunt în creștere

UNESCO avertizează că încălcările libertății artistice sunt în creștere, raportând că din ce în ce mai mulți artiști sunt încarcerați și, în unele cazuri, chiar uciși, din cauza operei lor.

Raportul „Defending Creative Voices” prezintă date de la Freemuse (un ONG dedicat libertății artistice care consultă UNESCO).

Datele au relevat mai mult de 1.200 de încălcări ale libertății artistice în 2021, de la cenzurarea operelor de artă până la atacuri asupra artiștilor înșiși, 39 de artiști pierzându-și viața și 119 fiind încarcerați.

Mai multe măsuri de protecție pentru artiști

În timp ce există conflicte ravagii în țări ca Ucraina, Irak și Yemen, UNESCO a declarat că ar trebui instituite mai multe măsuri de protecție pentru a proteja artiștii, utilizând tactici similare cu cele folosite de organizațiile mondiale pentru a ajuta jurnaliștii care se confruntă cu tipuri similare de persecuție.

„Siguranța jurnaliștilor în situații de urgență a beneficiat de o atenție semnificativă în ultimele decenii, ceea ce a dus la crearea unui corp puternic de legi și politici internaționale, regionale și naționale în acest domeniu”, se arată în raportul citat de artnews.com. „Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural nu au aceleași oportunități și protecție, deși se confruntă cu multe dintre aceleași amenințări la adresa siguranței și a mijloacelor de trai pe care le suportă jurnaliștii”.

Aceste strategii includ o monitorizare solidă a libertății artistice în contexte de criză care recunoaște în mod explicit artiștii ca fiind un grup vulnerabil. Raportul subliniază că precaritatea care definește în mod obișnuit viața unui artist – cum ar fi lipsa unui loc de muncă sau a unei remunerații stabile, lipsa asigurărilor și a pensiilor și obstacolele în calea negocierilor colective – servește și pentru a-i face mai vulnerabili atunci când apar situații de urgență.

Un milion de dolari pentru dezvoltarea de legi și politici

Raportul recomandă și instituirea unor programe de colaborare pentru a asigura siguranța artiștilor, inclusiv a unor programe de asistență pentru artiștii aflați în exil și de plasare a artiștilor în rezidențe în străinătate, precum și de protecție a operelor de artă și a spațiilor culturale.

Jurnaliștii au fost ajutați de actori judiciari instruiți. UNESCO a declarat că actorii judiciari ar ajuta și artiștii, ceea ce ar duce, în cele din urmă, la crearea unor cadre mai bune pentru creativitate și libertatea de exprimare.

UNESCO a creat un fond de 1 milion de dolari din Programul UNESCO-Aschberg pentru a finanța proiecte în întreaga lume. Banii care vor ajunge la guvernele din țări din America Latină și Africa vor fi folosiți pentru a dezvolta noi legi și politici care să consacre și să protejeze mai bine libertatea artistică, în timp ce fondurile pentru ONG-uri vor fi folosite pentru a sprijini programe de formare, acțiuni de reprezentare, monitorizare și cercetare axate pe încălcarea libertății artistice.

Cenzura din sfera digitală

În timp ce majoritatea acestor inițiative pot duce cu gândul la protecții și infracțiuni din lumea fizică, raportul UNESCO a comentat pe larg modul în care sfera digitală duce la supraveghere și cenzură. Un raport Freemuse din 2021 a constatat că unu din trei cazuri de artiști arestați, urmăriți penal și condamnați s-a produs în urma activității online. Supravegherea digitală este doar o parte a problemei. Hărțuirea și trollingul artiștilor, în special în cazul femeilor artiste, este o problemă în creștere, care este adesea dificil de abordat în instanță, la fel și cenzura și autocenzura care rezultă din directivele vagi ale rețelelor de socializare.

Aceste directive sunt aplicate de algoritmi care nu pot judeca ce este artă și ce reprezintă o încălcare a regulilor și sunt folosite ca arme de către detractorii artiștilor.

Există o „’cenzură prin opinie populară’ care este creată prin semnalarea conținutului de către utilizatorii colegi”, ceea ce poate „duce la faptul că anumite tipuri de expresie artistică sunt afectate în mod disproporționat”, se arată în raportul UNESCO legat de lucrările care contestă viziunile tradiționale și de arta creată de femei și de artiști LGBTQ. „Drept urmare, artiștii se pot abține să pună la dispoziție online anumite conținuturi, iar publicul e posibil să nu aibă acces la anumite tipuri de exprimare”.