Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Van Gogh și Warhol, vedete incontestabile ale casei Christie’s, au urcat veniturile la 751,9 milioane de dolari
warhol

Van Gogh și Warhol, vedete incontestabile ale casei Christie’s, au urcat veniturile la 751,9 milioane de dolari

Piesajul „Cabanes de bois parmi les oliviers et cypress” de Vincent van Gogh a atins cel mai mare preț, joi seară, la Christie’s din New York, în sesiunea dedicată artei secolului XXI. Casa a organizat două vânzări, una de artă modernă iar cea de-a doua cu opere din colecția magnatului texan Edward L. Cox.

Lucrarea care a obținut cel mai mare preț din colecția magnatului Edward L. Cox a fost „Cabanes de bois parmi les oliviers et cypress” a lui Van Gogh, o pictură din 1889. Estimată că va aduce 40 de milioane de dolari, lucrarea a depășit estimarea, cu nouă ofertanți între New York, Londra și Hong Kong, care au ridicat prețul la 62 de milioane de dolari. În final, lucrarea a fost cumpărată pentru un preț de 71 de milioane de dolari de un ofertant din sală.

Același cumpărător a câștigat o altă ofertă de vânzare a lui Van Gogh. Patru ofertanți s-au întrecut pentru „Meules de blé” (1888), o acuarelă care înfățișează o scenă în aer liber cu căpițe de fân galben în Arles, Franța, unde pictorul și-a petrecut ultimele zile înainte de moarte. Peisajul a fost vândut cu 35 de milioane de dolari.

Banii proveniți din vânzare vor fi incluși într-un acord către moștenitorii Max Meirowsky, Alexandrine de Rothschild și reprezentanții averii lui Cox.

Portretul lui Basquiat, adjudecat cu dublul estimării

Portretul din 1982 al lui Jean-Michel Basquiat, realizat de Andy Warhol, a fost adjudecat contra sumei de 40 de milioane de dolari, dublu față de estimare.

Warhol a făcut portretul tânărului artist pe când acesta avea 22 de ani, în 1982, anul în care Basquiat s-a lansat în lumea artei. În imagine, fața lui Basquiat este serigrafiată cu cerneală neagră pe o suprafață portocalie metalică, care este stropită cu pete argintii. Este una dintre lucrările lui Warhol realizate prin oxidare, un proces pe care a început să-l experimenteze la sfârşitul anilor ’70, urinând pe pânze pictate în cupru pentru a produce un efect de colorare.

Alte vedete: Caillebotte, Whistler, Picasso

O altă lucrare care a avut succes în urma vânzării a fost „Jeune homme a sa fenetre” (1876) a lui Gustave Caillebotte, care s-a vândut cu 53 de milioane de dolari Muzeului J. Paul Getty din Los Angeles. Rezultatul a stabilit un nou record pentru artistul francez.

Un alt lot vândut a fost o lucrare abstractă de Cy Twombly, „Untitled” din 1961, vândută de bancherul devenit dealer de artă Robert Mnuchin, care a deținut opera aproape 20 de ani. Făcându-și debutul la licitație, opera a atins un preț de 32 de milioane de dolari.

Un autoportret rar al lui Whistler, realizat între 1856 și 1960 a fost vândut cu 1,2 milioane de dolari, mult peste estimarea de 800.000 de dolari.

UCLA a vândut un portret în stil cubist al lui Picasso intitulat „Profil” (1930) pentru 7,3 milioane de dolari. Banii vor ajunge în fondul de achiziții al instituției. Muzeul de Artă din Denver nu a avut un astfel de succes: „Jeune Femme au canapé” (1944) de Henri Matisse, trimisă de muzeu, nu și-a găsit cumpărător la o estimare de 3 milioane de dolari.

Vânzările totale s-au ridicat la 751,9 milioane de dolari.

Cele două vânzări au atins o rată colectivă de 95%, 77 din cele 81 de loturi oferite și-au găsit cumpărători. Aproape jumătate din loturile de vânzare au fost asigurate cu sprijin financiar; 34 de lucrări vândute aveau garanții. Colecția Cox a depășit cu mult așteptările sale de 178,6 milioane de dolari, generând un total de 332 de milioane de dolari. De asemenea, vânzarea dedicată artei secolului XX a depășit estimarea de 324,3 milioane de dolari, aducând 419,9 milioane de dolari.