Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vânzarea unei picturi Ghenie, subiectul unui proces la New York
female,auction,control,hand,point,and,hammer,bid,winner,highest

Vânzarea unei picturi Ghenie, subiectul unui proces la New York

Lisa Schiff, un proeminent consilier de artă din New York, se confruntă cu un proces legat de modul în care a gestionat o recentă vânzare a tabloului „The Uncle 3” al lui Adrian Ghenie în valoare de 2,5 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong.

În procesul care a fost intentat joi de Richard Grossman și de colecționara Candace Carmel Barasch la Curtea Supremă din New York e susținut că Schiff și firma ei de consultanță au încercat să îi fraudeze refuzând să plătească taxele datorate în urma vânzării, scrie artnews.com.

Făcând acest lucru, susțin documentele, „era parte dintr-o schemă Ponzi mult mai mare pe care inculpații o derulau, luând bani de la un client pentru a plăti un altul și pentru a finanța stilul de viață luxos al lui Schiff”.

Pictura lui Ghenie, expusă la Moscova în 2019

Lucrarea care se află în centrul procesului este „Unchiul 3″ (2019), care a fost prezentată într-o expoziție a Muzeului Ermitaj de Stat din Sankt Petersburg, Rusia, în anul în care a fost realizată. Potrivit documentelor depuse la tribunal, Barasch a aflat de lucrare prin intermediul lui Schiff în același an. Barasch a cumpărat o participație de 50% din lucrare, se arată în proces, iar Grossman și soția sa, al cărei nume nu a fost menționat, au achiziționat fiecare câte 25%.

Barasch și Grossman susțin că lucrarea a fost vândută la Sotheby’s fie în decembrie, fie în ianuarie, și că Schiff le-a virat fiecăruia 225.000 de dolari, Grossman distribuind jumătate din partea sa soției sale. Restul banilor însă nu a mai ajuns la ei. Lisa Schiff este acuzată că nu a reușit să plătească celor doi clienți 1,8 milioane de dolari după ce a intermediat vânzarea.

Este posibil ca lucrurile să fi ajuns la un punct culminant la începutul acestei săptămâni, când Schiff i-ar fi spus lui Grossman că „nu are banii datorați și că trebuie să își sune avocatul”, conform documentelor depuse.

„Ipocrizie abjectă”

Schiff este cunoscută, atât în piață, cât și, într-o oarecare măsură, în afara acesteia. „În zilele noastre, colecționarii de top tind să se bazeze pe consilierii în domeniul artei pentru a fi îndrumați cu privire la ceea ce ar trebui sau nu să cumpere – iar unul dintre cele mai cunoscute nume este consultantul Lisa Schiff, cu sediul la New York”, scria anul trecut New York Times, relatând că actorul Leonardo DiCaprio era unul dintre clienții săi.

Ea conduce SFA Advisory, o firmă cu sediul la New York care, pe site-ul său, spune că „se mândrește cu faptul că face lumea artei transparentă pentru clienții săi, ajutându-i să navigheze în rețeaua complexă de relații și platforme”. Dar procesul o acuză pe Schiff de „ipocrizie abjectă” în această privință.

Ca exemplu, procesul citează stilul de viață al lui Schiff, care are „un apartament din New York închiriat cu 25.000 de dolari pe lună, face călătorii internaționale la clasa întâi cu servicii de concierge și servicii de limuzină, inclusiv vacanțe la hoteluri de cinci stele, cumpărături la New York și în Europa pentru haine de designer și bijuterii, taxe la școli private pentru copilul ei, printre altele”.

Procese ca acesta sunt rare, deoarece colecționarii precum Barasch nu caută adesea să facă publice detaliile tranzacțiilor private.

Solicitând un proces cu jurați, Barasch și Grossman cer acum daune de peste 2 milioane de dolari și ca Schiff să renunțe la comisionul de 250.000 de dolari pe care l-a primit pentru vânzarea lui Ghenie.