Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Vesstiar” – Despre libertatea secolului XXI, la Muzeul Țăranului
afiș vesstiar

„Vesstiar” – Despre libertatea secolului XXI, la Muzeul Țăranului

Mihai Perca expune o serie de lucrări de pictură sub titlul „Vesstiar”, în perioada 21 iunie – 14 iulie, în Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român.

Artistul Mihai Perca este recunoscut prin lirismul pânzelor sale și plasticitatea senzațiilor determinate prin intermediul culorii, spune Vasile Duda, istoric de artă. Suprafața extinsă a tabloului este acoperită de forme ale jovialității copilăriei și de tușe păstoase cu distribuții neezitante, așternute cu libertatea hazardului. Juxtapunerea și frământarea acestor mijloace plastice determină apariția unor suprafețe aglomerate ce nu poartă grija simetriei, a rigorii proporționale sau a unor sensuri cromatice complementare și strălucitoare. Artistul pictează cu un sentiment al bucuriei eliberate din corsetul aparențelor epocii noastre. După propria mărturisire: „pictez prin gesturile copilăriei mele, prin jocul fără griji, făcut pe lutul moale după ploaie”.

Într-o lume în care politețea corectă și instinctul de conservare ne împiedică să ne exprimăm liber, ca o autocenzură înnăscută, artistul își găsește o formă de rezistență. Libertatea secolului XXI nu trebuie să spargă baricade precum „Libertatea” simbolizată de Eugène Delacroix sau să manipuleze mase de oameni ca în ideologiile dominatoare, dar trebuie să ne ofere libertatea unei conștiințe bazate pe bunul simț și pe sinceritatea care se exprimă indiferent de consecințe. Mihai Perca pictează pentru copilăria ascunsă în noi, pentru împăcarea cu sine și cu trecutul nostru, pentru acceptarea și căutarea nemistificată a omeniei noastre, completează Vasile Duda.

Vernisajul e programat la 21 iunie, ora 19:00, iar expoziția poate fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până în 14 iulie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.