Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Vestigii ale orașului callatienilor de acum 2500 de ani, la Muzeul de Arheologie Mangalia – galerie foto
muzeul de arheologie callatis mangalia

Vestigii ale orașului callatienilor de acum 2500 de ani, la Muzeul de Arheologie Mangalia – galerie foto

Vestigii ale anticului oraș Callatis, în prezent Mangalia, care datează de acum 2500 de ani, pot fi văzute la Muzeul de Arheologie, unde vizitatorii primesc ghidaj pentru o sumă modică. Cu un patrimoniu pe inventar de 5.000 de piese și multe altele neinventariate, Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia oferă vizitatorului o incursiune în trecut. Așezările neolitice și eneolitice descoperite întâmplător, la jumătatea secolului trecut, în vecinătatea satului Limanu, au constituit o bază pentru acest patrimoniu.

Dobrogea veche a fost folosită pentru comerț multă vreme la Marea Neagră, dar și atacată de goți, tătari și heruli, printre alții.

muzeul callatis6

Din 1915 se poate vorbi de constituirea unui nucleu muzeal la Mangalia, după ce Vasile Pârvan, fondatorul arheologiei românești, va lua primele măsuri practice de ordin muzeistic.

vase muzeul callatis

În anul 1959 a fost înființat la Mangalia un muzeu de arheologie deschis într-o clădire de tip villae.

În prezent, exponatele sunt valorificate într-un spațiu de aproximativ 450 de metri pătrați, la care se adaugă un lapidarium amenajat în aer liber, pe o suprafață de circa 1600 de metri pătrați.

muzeul callatis

Unelte din silex, râșnițe, toporașe din piatră, pahare și cești bitroconice din lut ars, podoabe au fost salvate din 2005 de arheologii de la muzeu.

De asemenea, vizitatorul va descoperi în cele trei încăperi ale muzeului, între vestigiile istorice, statuete de tip Tanagra, stele funerare, monede, unelte metalice, bijuterii din sticlă, vase ceramice, coloane și mormântul cu papyrus.

muzeul callatis2

12 monede callatiene din bronz restaurate și clasate

Monedele callatiene sunt o atracție în acest spațiu. Ghidul va oferi informații despre faptul că orașul Callatis a emis monedă proprie începând cu a doua jumătate a secolului al IV- lea a. Chr. Primele monede sunt reprezentate de emisiunile de argint din tipul Herakles, iar din secolul al III-lea până în secolul I a. Chr. a emis și monedă din bronz, încadrată în mai multe tipuri.

Un număr de 12 monede callatiene din bronz au fost restaurate și clasate în categoria juridică Fond în cadrul proiectului „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura.

muzeul callatis4

Mărturii ale stilului de viață callatian

Cele mai multe descoperiri provin din morminte și de aceea au fost bine păstrate, precum obiectele din sticlă.

Fragmente din sticlă sunt descoperite frecvent în cursul cercetărilor arheologice de la Callatis.

Acestea sunt de tipul căni modiolus, cu corp cilindric, gura evazată și toartă prevăzută cu denticuli, folosite pentru servirea lichidelor, pahar folosit pentru servirea lichidelor și unguentarii cu gât înalt, cilindric, corp discoidal sau în formă de clopot, utilizate pentru păstrarea parfumurilor, a substanțelor cu caracter farmaceutic sau cosmetic. Acestea erau închise cu ajutorul unui dop din lemn sau plută.

Opaițele ceramice de epocă romană sunt numeroase în Muzeu. Opaițul (lucerna) se compune dintr-un recipient sau bazin prelungit cu un cioc pentru fitil și care este prevăzut în partea opusă cu o toartă. Corpul recipientului (infundibulum) are formă rotundă sau ovală și are rolul de a păstra combustibilul (seu, ulei vegetal). Acesta se turna printr-un orificiu așezat în mijlocul capacului, adâncit și uneori acoperit cu un căpăcel, pentru a împiedica pătrunderea impurităților. Opaițul putea fi uneori deschis, dar în majoritatea cazurilor este acoperit cu o suprafață plată numită disc, care prezintă unul sau mai multe orificii de alimentare și aerisire.

Din epoca romană au fost descoperite și jucării de lut. În colecția Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia se regăsesc două jucării antice, zornăitoare. Piesele au fost găsite în morminte de copii din necropola romană a orașului Callatis. Prima este o piesă din lut ars, datată în sec. II p. Chr., modelată în tipar și reprezintă un copil dormind pe un pătuț. Cealaltă piesă, o statuetă ceramică realizată în tipar, reprezintă un copil stând pe un suport circular, cu mâinile ridicate și un picior îndoit sub el. Piesa a fost datată în secolele II – III p. Chr..În interiorul artefactelor se află bile ceramice care fac zgomot când obiectele sunt mișcate.

Acestea reprezintă mărturii ale unui stil de viață, al traiului pe aceste teritorii și al caracterului populațiilor.

muzeul callatis3

Inscripții cu caracter funerar, frize de marmură cu zeități, statuetă fragmentară din marmură cu reprezentarea seminudă a zeiței Afrodita, altare ceramice votive sunt expuse în colecția permanentă.

mormantul cu papyrus

„Mormântul cu papyrus”, foto – curatorial.ro

În cadrul expoziției „Un viitor pentru trecut”, pasionații de istorie și arheologie pot urmări cum a fost reconstituit virtual un templu antic din elemente arhitectonice și sculpturale aflate în colecția muzeului callatian și cum a fost implementat sistemul de vizualizare interactivă în realitate virtuală prin scanarea 3D a unor piese arheologice.

În curtea exterioară, dar și în situl arheologic aflat în apropiere pot fi observate vestigii ale vechiului oraș Callatis, cu blocuri de piatră masive folosite la construcția clădirilor și inscripționate de callatieni, dar și un traseu de apeduct roman recent descoperit.

Taxa unică de intrare este 8 lei, cu reducere 4 lei pentru elevi, studenți, pensionari, iar ghidajul în interiorul muzeului costă 8 lei.

Credit foto: curatorial.ro