Volume despre opera a trei artiști care au contribuit la configurarea artelor plastice din România, lansate de Ziua Culturii Naționale
Volume despre opera a trei artiști cu o contribuție excepțională la configurarea artelor plastice din România vor fi lansate de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, între orele 11:00 și 13:00, la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).
Volumele sunt dedicate artiștilor Theodor Pallady (1871-1956), Constantin Flondor (n. 1936) și Ioan Aurel Mureșan (n. 1956).
„Pallady 150” reflectă expozițiile organizate la MNAR cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Theodor Pallady și include articolele publicate sub genericul Pallady, brand de țară în revista Observator Cultural.
Volumul „Constantin Flondor – Când ochiul atinge norul / When the Eye Touches Cloud” o are ca editor pe Alina Șerban și surprinde în formatul unei monografii momentele extrem de intense și variate ale creației artistului.
„Ioan Aurel Mureșan, O călătorie magică: personajul pictorial / A Magical Travel: The Pictorial Character” o are ca editor pe Sorina Jecza și pune în lumină „călătoria” interioară pe care artistul o parcurge începând cu etapele experimentului optzecist.
Invitați la evenimentul ce va avea loc în Sufrageria Regală sunt acad. Sorin Alexandrescu, Vlad Bedros, Vladimir Bulat, Liliana Chiriac, Ilinca Damian, Călin Dan, Cătălin Davidescu, Ruxandra Demetrescu, Daria Ghiu, Bedros Horasangian, Ion Grigorescu, Adrian Guță, Adrian-Silvan Ionescu, Sorina Jecza, Doina Mândru, Ioan Aurel Mureșan, Carmen Mușat și Alina Șerban.
„Sărbătorim Ziua Culturii Naționale subliniind importanța pe care cartea de artă o are în plan educativ și cultural, aceasta mijlocind legătura între opera artistică și publicul său, înglobând rezultate ale cercetării generațiilor de istorici și critici de artă de azi. Totodată, aceste volume pot fi considerate locul în care ne putem mereu întoarce la imaginea lucrărilor de artă, chiar dacă expozițiile reale s-au închis sau operele de artă sunt inaccesibile”, apreciază Călin Stegerean, directorul general al MNAR.
Accesul la eveniment este gratuit și se va face în limita a 100 de locuri.